Свят

Украйна призова съюзниците си за „смели стъпки“ при предоставянето на системи за ПВО

  16.04.2024 10:43             
Украйна призова съюзниците си за „смели стъпки“ при предоставянето на системи за ПВО

Украйна отново призова съюзниците си да предприемат „изключителни и смели стъпки“ за предоставяне на средства за противовъздушна отбрана (ПВО), с които да се помогне на отбраната си срещу вълните от руски въздушни удари, които са насочени към украинската енергийна система, през последните седмици, предаде Ройтерс.

Руските атаки с ракети и дронове по украинската енергийна инфраструктура продължават от средата на март, което принуждава Украйна да засили търсенето на системи за ПВО.

„Спешно се нуждаем от допълнителни системи „Пейтриът“ и други модерни ПВО системи, оръжия и боеприпаси“, каза чрез видеовръзка външният министър Дмитро Кулеба пред конференцията за сигурността в Черно море. „Използвам тази възможност, за да призова всичките ни партньори към изключителни и смели стъпки“, продължи той.

„Украинската противовъздушна отбрана сега защитава не само украинското небе от руския въздушен терор, но също така защитава съседните Молдова, Румъния и Полша от настоящата опасност от ракети и дронове, които може да навлязат във въздушното им пространство“, добави Кулеба.

Украинският външен министър обяви, че вчера са се състояли преговори за допълнителни системи „Пейтриът“ за Украйна, но разкритикува бавните темпове, с които се придвижва въпросът.



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела