България

„Гьоте институт“ - България представя серия лекции на Катерина Гаджева, посветена на фотографията

  16.04.2024 09:40             
„Гьоте институт“ - България представя серия лекции на Катерина Гаджева, посветена на фотографията

Серия лекции на Катерина Гаджева, посветена на фотографията от началото на ХХ век, ще бъде представена в „Гьоте институт“ - България. Инициативата е озаглавена „Бележки от германската фотография“ и ще се проведе между април и ноември. В този период ще се проведат пет лекции, които ще ни запознаят с петима германски автори, повлияли полето на утвърждаването на фотографията, съобщават организаторите. 

От екипа уточняват, че всички лекции са с вход свободен, без предварително записване. Те ще се проведат на 24 май, 29 май, 19 юни, 9 октомври и 13 ноември в сградата на „Гьоте институт“ - България. Началото на обзора ще бъде поставен на 24 април с лекцията „Хайнрих Кюн. Фотографията като произведение на изкуството“. Следващите теми са „Хана Хьох. Жените и Дада“, „Карл Блосфелд. Природата като вдъхновение“, „Аугуст Зандер. „Хората на ХХ век” и „Хайнрих Хофман. Фотография и пропаганда“. 

„Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности, които остават скрити зад привличащи любопитството образи. Голяма част от тези образи са дело на фотографи с германски произход, които оставят ярка следа в развитието на медията. В пет тематични лекции ще бъдат представени петима автори от Германия, работили в началото на ХХ век. Техните естетически и философски възгледи не само за фотографията, но и за изкуството въобще, ще бъдат основните фокусни точки в лекциите на Катерина Гаджева“, разказват организаторите.

Катерина Гаджева е изкуствовед, доцент в Институт за изследване на изкуствата към БАН. Занимава се с история и теория на фотографията и с изучаване на българското изкуство от втората половина на ХХ век. Преподавател е в Нов български университет, водила е курсове в СУ „Св. Климент Охридски” и Националната художествена академия. Автор е на статии, свързани с българската и световната фотография, както и на монографиите „Между желаното и действителното. Фотографските илюстрации в българските периодични издания 1948-1956” и „От текста към образа. Културологични и художествени аспекти на четири приказки от Шарл Перо и Братя Грим през втората половина на ХХ век”.



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела