България

Създават европейски правила за регулации на изкуствен интелект

  14.04.2024 08:40             
Създават европейски правила за регулации на изкуствен интелект

С новият регламент ще бъдат забранени някои приложения с изкуствен интелект (АI), които застрашават правата на гражданите. Това са системите за биометрична категоризация, лицево разпознаване от интернет или от записи от видеонаблюдение с цел създаване на бази данни за разпознаване на лица. Ще бъдат забранени също системите за разпознаване на емоции на работното място и в училищата, за социално оценяване или системи за прогнозиране на престъпление.

Това стана ясно преди дни по време на дискусия, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. Основната цел на регламента ще бъде да защитава основните права, демокрацията и принципите на правовата държава, но същевременно да насърчава иновациите. Самият закон е структуриран на принципа на пирамидата и е базиран на оценка на риска – колкото по-рисково е използването на дадена технология, на толкова повече проверки подлежи. Според европейската регламентация, изкуствените или манипулираните изображения и аудио- или видеосъдържание (deep fakes) трябва да бъдат ясно обозначени като такива.

Правилата подлежат на финална проверка от юристи и се очаква да бъдат окончателно приети преди края на законодателния мандат на европейския парламент. Според процедурата законът трябва да бъде официално приет и от Съвета на ЕС. Очаква се той да влезе в сила двадесет дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС и ще бъде напълно приложим 24 месеца след влизането му в сила. Регламентът на ЕС за изкуствения интелект е първото подобно законодателство в света. Вече е приета „Глобална резолюция за изкуствения интелект“ на ООН.

За прилагането на европейско законодателство и регулиране на изкуствения интелект се предвижда създаването на нов европейски офис за изкуствен интелект. Службата по изкуствен интелект (AI) следва да подпомага компаниите да започнат да спазват правилата, преди те да влязат в сила.

 

Източник: НСОРБ

Снимка: emarsys.com



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела