България

В плевенската галерия "Илия Бешков" е подредена изложба, посветена на 110 години от рождението на Дило Дилов

  13.04.2024 16:21             
В плевенската галерия \

В Художествена галерия "Илия Бешков" в Плевен е подредена изложба, посветена на 110 години от рождението на художника Дило Дилов.

Представени са 37 творби на известния плевенски творец, които са собственост на галерията, каза за БТА директорът на културния институт Цвета Кацарова. Тя допълни, че Дило Дилов е повлиян от импресионизма и постимпресионизма, тъй като негов преподавател е бил проф. Мило Милунович в Художествената академия в Белград - възпитаник на френската живописна школа и последовател на Сезан.

"Дило Дилов е истински живописец, майстор на цвета и цветовите хармонии. Дори в композиции, които предполагат по-тъмни и мрачни цветове като индустриалния пейзаж на Циментовия завод в Плевен, сивите нюанси са изградени от цветове. Те са розови и сини нюанси на сивото", подчерта Кацарова.

"Цветът е една илюзия, която се получава от пречупването на светлината, а Дило Дилов усеща нюансите, вижда ги и успява да ги предаде на платното по начин, по който и ние зрителите можем да ги почувстваме – настроенията на времето, на слънцето, на светлината, на сенките", допълни още директорът на ХГ "Илия Бешков".

Изложбата може да бъде разгледана до края на месеца.

Дило Дилов е роден в село Лазарово на 10 юли 1914 г. След завършване на гимназията, живее и работи в София. През 1937 г. заминава да учи в Художествената академия в Белград. Поради войната последната година е принуден да се върне в България, като се дипломира в Софийската художествена академия при проф. Никола Ганушев през 1942 г. Въпреки тогавашните разбирания за традиционната живопис, Дило Дилов остава верен на импресионизма и модерната европейска живопис. В този стил работи до края на своя живот и остава негов ярък представител в българското изобразително изкуство.

В периода от 1960 до 1974 г. е творчески секретар на групата на художниците в Плевен. През 1958 г. организира откриването на художествената галерия в Плевен.

Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, почти всички галерии в страната и много частни колекции у нас и в Австрия, Франция, САЩ, Русия, Япония и други. За приноса му в областта на изобразителното изкуство Дило Дилов е удостоен със званието "Заслужил художник" през 1972 г. и посмъртно с "Почетен гражданин" на Плевен.

/bta.bg



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела