България

От началото на годината в страната са регистрирани три случая на денга и един случай на морбили

  13.04.2024 14:20             
От началото на годината в страната са регистрирани три случая на денга и един случай на морбили

От началото на годината в страната са регистрирани три случая на денга и един случай на морбили, съобщиха на сайта си от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). За същия период през изминалата година не са регистрирани случаи на денга и на морбили.

Денга е остра вирусна инфекция, характерна за тропическите и субтропическите райони. Вирусът се предава при ухапване от заразени с вируса комари Aedes aegypti и Aedes albopictus. В Европа, както и в България, е доказано разпространението на Aedes albopictus комари, което прави възможно разпространението на инфекцията при наличие на болни хора. Клинично вирусната инфекция денга протича с фебрилитет, много силни и продължителни болки в мускулите, главоболие, гадене, повръщане, коремни болки и в редки случаи обрив и кървене, посочиха от Центъра. 

От началото на годината в страната е съобщен един случай на морбили. Морбили, познато още като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен кожен обрив и често настъпващи усложнения, съобщиха от сайта "Плюс мен", създаден в рамките на информационна кампания на Министерството на здравеопазването, свързана с ползите от ваксините. Причинител на заболяването е морбилният вирус - Morbillivirus morbillorum. Морбилният вирус се отделя във въздуха при говор, издишване, кихане, кашляне и плач. Обикновено заразяването с морбили се осъществява при близък, непосредствен контакт на възприемчивите лица с болния на разстояние 1-2 метра в закрити помещения, транспортни средства, училища. Вирусът прониква през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите. Морбили е една от най-заразните болести. В България задължителна имунизация и реимунизация срещу морбили се извършва на 13- месечна възраст и при навършване на 12-годишна възраст.

Комарите са най-активни преди изгрев и около залеза на слънцето, каза в интервю за БТА старши лейтенант д-р Диляра Маринова от Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия. Комарите се привличат най-много от издишания от човек въглероден диоксид, както и от някои съставки на потта. Най-сигурният начин за предпазване от ухапване е напръскване с репелент, допълни тя.

/bta.bg



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела