Събития

БСП поиска уволнения след изявлението на министър Ананиев за болницата във Враца

  27.06.2019 12:00             
БСП поиска уволнения след изявлението на министър Ананиев за болницата във Враца

От областния съвет на БСП във Враца реагираха остро на изявлението на здравния министър Кирил Ананиев след срещата в София от вчера, за която вече информира сайтът на Северозапада - http://konkurent.bg/article/154883/zdravnoto-ministerstvo-planira-kruti-merki-kum-bolnicite-vuv-vidin-i-vraca

От столетницата разпространиха декларация, в която настояха за уволнения.

Вижте пълния текст на документа:

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

от Областен съвет на БСП – Враца

 

Във връзка с изявените намерения на Министъра на Здравеопазването – Кирил Ананиев за преструктуриране/закриване на специализирани отделения и клиники в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.

В продължение на повече от две години предупреждавахме и управляващите, и обществото, организирахме подписки и дискусии с една единствена цел, че с имитацията на загриженост, откровенни лъжи и  липсата на адекватни мерки изходът за МБАЛ“Христо Ботев“ ще бъде само един - ликвидация на Врачанската болница. Многократно лекари, здравни работници, пациенти, съсловни организации, профсъюзи и граждани алармираха и протестираха за неадекватните мерки, които имитираха загриженост за лечебното заведение. Протестите продължаваха със седмици,продължават и сега, но срещу тях се изправяше целият ресурс на местната и държавна власт, за да бъдат неглижирани и омаловажени. Стигна се до там, протестиращите лекари и здравни работници да бъдат притискани и наказвани, за да не отстояват правата си и да защитават справедливите си искания.                                                                                                                            Връх в управленското безсилие бяха опитите да бъдат потъпкани изконни човешки права с подписването на декларации за НЕразпространение на информация описваща агонията на Врачанската болница.

ОБЛАСТЕН СЪВЕТ НА БСП – ВРАЦА НАСТОЯВА:

  • Незабавно да се прекрати“АВАНТЮРАТА“  с поредната порция по действия за закриване на отделения в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца;
  • Министерството на здравеопазването, като мажоритарен собственик на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, да осигури необходимия финансов и кадрови ресурс, както и необходимите консумативи за нормалното и безпроблемно функциониране на лечебното заведение;
  • Свикване на спешна среща между Министерството на здравеопазването, Местната власт, медицински специалисти и граждани от областта. Публична среща, която да се проведе на територията на Враца.
  • Ще предприемем всички правни и политически действия за защита здравните права и интересите на жителите на област Враца;

Не приемаме обвиненията на Министъра на здравеопазването и прехвърлянето на отговорността към здравните работници, които години наред работят в тежки условия, без подкрепата на институциите само и единствено в името на пациентите си и лечебното заведение. Немалка част от тях принудени от обстоятелствата вече напуснаха болницата, а други продължават да обричат семействата си на нищета в името на Хипократовата клетва. А тези, които се разделиха с врачанската болница отново се доказаха като добри специалисти и получиха своята достойна реализация и оценка, но в лечебни заведения управлявани добре в страната и чужбина. Неадекватното управлението на врачанската болница доведе до напускането на редица водещи специалисти, липсата на които е една от основните причини за непълноценното функциониране на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца и пренасочването на пациенти към частните болници, което отново води до допълнително влошаване на финансовите показатели на лечебното заведение днес.

Години наред бездействието и безсилието  на управляващите разрушиха здравната система на местно и национално ниво. Предложеното поредно закриване на отделения в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца обрича цялата област на липса на качествена, навременна и адекватна медицинска помощ. Категорично се противопоставяме на възможността пациенти от закритите отделения във Враца, да се пренасочват за лечение в други областни болници в страната, на стотици километри от родните им места.

Не приемаме съучастието на РЗИ, РЗК и Директора на болницата във Враца в ликвидирането на работещи отделения и клиники във врачанската болница. По повод изразената подкрепа по позицията на министър Ананиев, НАСТОЯВАМЕ:

Да бъдат уволнени представителите на горепосочените институции, участвали в срещата със здравния министър.

МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца има своето място на здравната карта в страната и трябва да остане основен стълб на здравеопазването в област Враца.