Събития

Здравното министерство планира крути мерки към болниците във Видин и Враца

  26.06.2019 21:03             
Здравното министерство планира крути мерки към болниците във Видин и Враца

Министерството на здравеопазването планира преструктуриране на областните болници в Северозападна България. Идеята е да останат да работят само най-успешните клиники от трите лечебни заведения във Видин, Враца и Монтана. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев след проведена среща с представителите на болниците.

Столичната болница „Света Анна" стана домакин на срещата, на която министърът на здравеопазаването Кирил Ананиев запозна директорите на общинските болници в Монтана, Видин и Враца с методиката за определяне на работните заплати. Форумът предварително беше обявен за Враца, но министър Ананиев промени „часът и мястото на срещата“ поради вероятността за неприятни изненади в града под Околчица – http://konkurent.bg/article/154868/ananiev-fintira-protestirashtite-vuv-vraca-i-ne-doide-v-mbal-hristo-botev-te-puk

Добре стоят нещата в Монтанската болница, констатира Ананиев. С предстоящото от 1 юли увеличение на заплатите те ще се доближат до размерите предвидени в Колективния трудов договор. Според разчетите на управителя на лечебното заведение през месец септември медицинските специалисти ще могат да получат още едно увеличение на заплатите си.

Тежко е състоянието на двете болници във Видин и във Враца, констатира министър Ананиев. Като изясни, че зад това има и обективни причини. Първата от които е  демографския срив в двете области. Другата причина е липсата на кадри, които да работят в болниците. Това води до проблемно съществуване на част от клиниките в болниците, изтъкна министър Ананиев. „Държавата в лицето на НЗОК е осигурило необходимия финансов ресурс. Въпросът е, че този финансов ресурс трябва да бъде заработен", допълни той. По думите му болниците имат големи дългове, а МЗ води преговори с кредиторите и с банките, за да могат да се договорят кредити с ниски лихви.

Този анализ налага и спешни промени, които ще касаят бъдещото съществуване на клиниките в лечебните заведения на територията на общинските болници в Северозапада. На днешната среща се е стигнало до решението още следващата седмица да започнат разговори кои от клиниките на областните болници в Монтана, Враца и Видин предлагат най-добро обслужване на населението и кои от тях не отговорят на потребностите му. Това ще определи и кои от тях ще останат да функционират и на територията на кое от лечебните заведения." Време е да помислим за оптимизиране на медицинското обслужване на населението, не на територията на дадената област, а на целия Северозападен регион", уточни Ананиев.

Целта на МЗ е да гарантира по-добро медицинско обслужване на населението в целия регион. По думите на ресорния министър паралелно с преструктурирането на лечебните заведения ще върви и оптимизация на спешната помощ, която пък ще гарантира навременен достъп до работещата клиника в региона. "Има държави, в които едва ли не цяла България представлява един регион. В Северозападния регион ние съвсем естествено можем да направим едно комплексно обслужване на населението, в зависимост от нивото и качеството на обслужване на гражданите", изтъкна Ананиев.

Идеите на МЗ за промени в структурите на болниците са срещнали разбирането от директорите на лечебните заведения. „ Вместо да има една и съща клиника или отделение в три болници, ние ще съсредоточим и капацитет и човешки ресурси там, където наистина е достигнато високо ниво на обслужване на населението.Те самите разбират, че по този начин както е до сега не може да продължават", категоричен бе той.