Спорт

Остава ли елитът като цел? 3 варианта за развитие и 5 предизвикателства стоят пред Ботев

  12.03.2018 15:49             
Остава ли елитът като цел? 3 варианта за развитие и 5 предизвикателства стоят пред Ботев

5 са основните предизвикателства пред футболния Ботев /Враца/, стана ясно на днешното общо събрание на сдружението с нестопанска цел.

„Въпреки всичките ни усилия дълговете остават големи, което е заплаха. Липсват достатъчно класни местни футболисти на възраст между 21 г. и 29 г., което означава, че през следващите 3 г. ще разчитаме на същия тип играчи – 90% външни, за които имаме допълнителни разходи. В същото време общинските клубове все по-трудно се конкурират с частните. В района няма условия за развитието на играчи. Това е една от основните причини да не може да задържим талантите между 11 г. и 13 г., които преминават в други школи. Единственият шанс да се повиши конкуренцията и малките да не играят по 10 безсмислени мача е да се включат в софийските първенства“, каза изпълнителният директор Денислав Георгиев. На този етап според него пътищата за развитие са три.

Да продължи атаката на Първа лига, където приходите са по-големи, но и разходите – също. Вариантът за оцеляване в тази ситуация е  привличането на свободни агенти, които да се продават на по-богати клубове и печалбата да отива за покриване на част от задълженията на Ботев. Това обаче е много трудно да се случи.

„В елита трябва да имаме частен инвеститор и дублиращ отбор. При сегашната структура и начин на работа няма да оцелем. Наша е грешката, че може би не сме си поставили правилно приоритетите. Вторият вариант е да продължим, както досега, т.е. да харчим 30% от бюджета си за НАП, да играем 2-3 сезона във Втора лига с ясното съзнание да не изпаднем и да вкарваме по няколко юноши в мъжкия отбор“, подчерта Георгиев.

Ако местната общност държи да има врачани в отбора, за да посещава мачовете, се минава на третия вариант – инвестиране в базата, привличане на 20 качествени деца от региона на по 13-14 г. и поне двама треньори с „А“ лиценз и сформиране на отбор за Втора лига, чийто шанс да оцелее е 50%, но той ще се обиграва и след няколко години, ще може пак да атакува професионалния футбол.

„Това е най-болезненият, но логичен финал“, заяви изпълнителният директор.

Съгласен ли е с него кметът Калин Каменов, четете по-късно на konkurent.bg!