За 13-ти път Монтана събира майстори на бабините манджи на фестивала на народната кухня „Бабина душица“. Той е в събота на Черешона задушница и е част от програмата за празника на града Свети Дух.
Точно в 8 часа в Градската градина се палят огньовете, на които участниците ще готвят своите гозби. В 11 часа те ще представят специалитетите си, след което всички, които желаят, ще могат да ги опитат.
„Приготвената на място и донесената от читалищата храна ще бъде раздадена в памет на бабите ни, които са ни направили хора.“, казват организаторите.
Двигателна феста е писателката Ели Лозанова, описала в романи си „Смок“ празника на бабината кухня. Сред участниците е и емблемата на северозападното готварско майсторство Цветан Дочев - Дедо Скръц от Враца. В силната врачанска група се включва и Димитър Цолов-Доктора, по-известен като Пияния бард, Брат Боян и поетесата Яна Кременска. Честта на дунавските градове ще бранят писателките Валентина Велкова от Видин и Елеонора Бойчева от Лом. Писателското войнство се допълва от Димитър Петров и Дебора Йорданова от Съюза на младите писатели, както и краеведът Димитър Церовски. Насреща им ще излязат не по-малко атрактивните Павлина и Павел Тодорови от Меляне, Мирослав Кирилов от Монтана, Ванюш Предовски и семейството на Цецо Веселинов от Враца.
Тази година честта на професионалната лига в кулинарията ще отстоява Виктор Богданов.
„За участие във фестивала може да се запише всеки, който има добра рецепта и кураж да демонстрира кулинарните си умения така, както са готвели някога нашите баби – в техните съдове, с техните продукти и на топлината на истински жив огън.“, припомнят организаторите.
В рамките на фестивала „Бабина душица“ представители на 12 читалища от община Монтана показват в изложба на традиционни местни специалитети.
СИТ