Днес е Голяма задушница - Месопустна - събота, ден преди Месни заговезни и седмица преди началото на Великденските пости. Тази дата, на която почитаме паметта на мъртвите и се молим за душите им, се променя всяка година в зависимост от Великденските празници, но винаги се отбелязва в събота.
Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните.
На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".
За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по- ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обичайно на гроба свещениците извършват парастас, тъй като е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.
Житото е символ на възкресението. Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът е чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.
Според православния канон, погрешно е поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Душата не яде и не пие материална храна и питие. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите. Както на всеки помен, така и на Задушница се дава милостиня на бедни и нуждаещи се.
За една календарна година обичайно Задушниците са четири - преди Месни заговезни , след Спасовден , около Димитровден и Архангеловден .
Какво не трябва да правим на Месопустна задушница
Църквата не забранява работата, но призовава да не се работи, ако е възможно да се отложи за друг ден. Например, готвенето и измиването на посудата след ядене не е грях, тъй като това е нещо необходимо. Да се хранят животните също не е грях, докато да прекопаем градината на задушница е грях. Не се препоръчва ръчното пране, но няма пречка да се използва пералня, тъй като тя извършва работата, а не човекът. Не трябва да се чисти, тъй като това отнема време, а почистването може да бъде отложено за следващия ден.
В неделя, 23 февруари е Местни заговезни. На трапезата се слагат местни ястия – пече се кокошка или свинско месо, прави се баница със сирене и яйца. Този ден е точно 8 седмици преди Великден. След Неделя Месопустна пожелалите да спазват Великденските пости спират да ядат месо, но млечните продукти и яйцата са разрешени още седмица.
Постите са важни за духовното и физическо пречистване. Според Библията, преди Моисей да получи 10-те Божи заповеди, е постил 40 денонощия. Светците, които Църквата тачи, са получили откровения след дълги пости.
Следващата неделя, 1 март, Православната църква отбелязва Неделя Сиропустна или Сирни Заговезни. На този ден на трапезата са в изобилие млечните храни, които след това в продължение на 7 седмици, не бива да се ядат.
Сирни Заговезни е денят на кукерите, които гонят злото. На този ден се иска прошка.
След Неделя сиропустна започват същинските Велики пости.
СИТ