От полунощ, когато секвали коледарските песни, жителите на селата в Северозапада разбирали, че малката Коледа е приключила и идва голямата.
И до днес в селата около Белоградчик и границата със Сърбия – Чупрене, Салаш, Стакевци, този ден е познат като Божич, в миналото Божиче. Така наричат Рождеството до днес и в селата отвъд границата. Сърбите празнуват по стария стил, но не Коледа, а Божич.
В народните вярвания този ден идва със своите обичаи, най-важният от които е коленето на свинята. Някога угоявали прасе цяла година специално за този ден. Заколването и ставало със специален обичай. Свинята обаче се смята за мръсно животно, поради което не може да служи за жертвоприношение като агнето например на Гергьовден. На всички обреди, дето се кади, свинското месо не е позволено. Но на Коледа се прави изключение, поради което нито една селска къща не може да мине без свиня. Според големия етнограф Димитър Маринов, на коледната трапеза се кади не цялата, а само части от нея – главата, краката. В Северозапада от тях се приготвя пача, наричана в пихтия и тя се кади. След постите обаче се започва не с месо от свиня, а с уловено сутринта и опечено врабче. Така преходът бил плавен и безопасен.
След Бъдни вечер продължават обичаите, свързани с дървото-бъдник. На днешния ден части от него се носят в кошарата, на нивата, в пчелина – за берекет. Част от неговата пепел се запазва за други ритуали през годината. В селата се помни и такъв обичай – сутринта мъжът замахвал със секирата към неплодните дървета. Плашел ги с отсичане, тъй като не раждали плодове. Тогава стопанката се провиквала от къщата – остави ги, те ще родят през новата година. Под дърветата изгаряли и сламата от бъдни вечерската трапеза. По първия човек, влязъл в къщата им на днешния ден гадаели за бъдещето на семейството. Ако влизала жена или момиче – на добро е – телетата и агнетата ще бъдат женски.
В Северозапада Коледата продължава и на 26, който е ден за възхваляване на божията майка, и на 27 декември, когато е Стефанов ден. През тези дни не се работи, ходи се на гости и се продължават коледните трапези с много ястия със свинско месо.