Този сезонен плод е полезен за укрепване на стените на кръвоносните съдове, подобряване на работата на сърцето и потискане на растежа на патогенни микроорганизми. Това споделя диетологът и общопрактикуващ лекар Елена Соломатина. Лекарят обясни, че този плод може да се яде с кора и семена, те също съдържат полезни вещества. Както казва д-р Елена Соломатина, нарът е особено полезен за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и те трябва да го консумират всеки ден.
Ползи от нара за сърцето
„Нарът съдържа елагова киселина, която помага за намаляване на кръвното налягане, укрепва кръвоносните съдове и има кардиопротективен ефект. Най-голямо количество елагова киселина има в кората на нара“, отбелязва лекарят.
"Изследване на Германското дружество по кардиология (Deutsche Gesellschaft für Kardiologie) доказва, че нарът съдържа специални вещества, които намаляват ефектите на така наречения "лош" холестерол (LDL). В резултат на това кръвното налягане на човек може да се нормализира. За да изпитате напълно полезните свойства на нара, експертите препоръчват редовно да пиете прясно изцеден сок от нар, без, разбира се, да добавяте захар към него. Само след месец и половина съдовете стават по-еластични, което означава значително намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания", казва специалистът.
В допълнение, нарът има антибактериални и антивирусни, антитуморни и антиканцерогенни свойства. Д-р Соломатина съветва жените да ядат нар, ако нивата на естрогена в тялото им намалеят.
„Можете да ядете нар със семената. Те съдържат ненаситени мастни киселини и фибри. Нарът съдържа значително количество витамин С, което спомага за по-ефективното усвояване на желязото. Ето защо сосовете или сокът от нар вървят добре с месни продукти и риба. Киселината в нара спомага за омекотяването на месото и подобрява усвояването му“, допълва диетологът.
Други ползи от нара
Според д-р Соломатина нарът има значително съдържание на витамин К, който допринася за нормалното формиране на костната система и предотвратяване на кръвоизливи.
Не магнезий, а тази добавка е най-важна за сърцето
През зимата може би най-полезният плод за здравето е нарът. Има благоприятен ефект върху кожата, сърцето и общото благосъстояние. До този извод са стигнали специалисти от Германския център за изследване на стареенето (Deutsches Zentrum für Altersforschung) към университета в Хайделберг.
Нарът е особено полезен за възрастни хора. Факт е, че нарът стимулира обновяването на клетките в тялото, което е изключително важно за възрастните хора. В резултат на това хората, които редовно ядат нар или сок от него, са по-издръжливи и по-малко податливи на болести.
Антиоксидантите и витамините, съдържащи се в нара, укрепват имунната система. Хората, които редовно пият сок от нар, са по-малко податливи на настинки, което е особено важно през студения сезон. Освен това нарът спомага за създаването на благоприятна чревна микрофлора, която от своя страна има благоприятен ефект върху устойчивостта на организма към различни вируси и инфекции, както и към възпалителни процеси.
Тези, които искат да поддържат еластичността на кожата, трябва да ядат редовно нар. Семената на този плод съдържат специална киселина, която произвежда колаген и също така намалява възпалението и подуването. Кожата става по-стегната, еластична и стареенето й се забавя.
"Специалистите в областта на здравословния начин на живот подчертават, че нарът може да се консумира както под формата на цял плод, така и като добавки към зърнени закуски, салати и кисело мляко. Сокът от нар може да се пие (чаша всеки ден) или да се използва като добавка, например към сосове. Нарът не само е полезен, но и придава на ястията специален вкус, който отдавна е оценен от гастрономите. С една дума, не пренебрегвайте този плод - и много скоро ще почувствате положителни промени", казва д-р Соломатина.
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!
//www.actualno.com