Любопитно

Бабини рецепти за здраве през зимата

  07.12.2024 16:00             


В свят, пълен с модерни лекарства и сложни терапии, често забравяме силата на простичките, но ефективни методи за здраве, които нашите баби са използвали с любов и грижа. Рецептите, които ще ви споделим днес са предавани от уста на уста и определено са се доказали през годините. Опитвайки ги ще установите, че природата винаги има решение.

Чаят с джинджифил е нашето първо предложение. Той се използва в традиционната медицина по целия свят. Съветваме ви да се насочите към най-близкият магазин, от който може да си закупите продукта, тъй като списъкът с лечебните му свойства е дълъг.

Джинджифилът съдържа гингерол – съединение с мощни противовъзпалителни свойства. Помага при болки в ставите и мускулите, както и при хронични възпалителни състояния.

Ароматният чай ще подобри вашето храносмилане. Той стимулира секрецията на храносмилателни сокове и намалява подуването и дискомфорта в стомаха.

Напитката съдържа антиоксидантни и антимикробни свойства, които се борят с вирусите и бактериите. Изключително полезна е при настинки и грип, тъй като отпушва носа и затопля тялото.

Чаят от джинджифил помага при кашлица, възпалено гърло при дразнене на дихателните пътища. Има лек отхрачващ ефект, което го прави полезен при бронхити.

Подобрява циркулацията на кръвта и има леко разреждащо кръвта действие. Препоръчва се и при високо кръвно налягане.

Но това не е всичко! Предупредихме ви, че списъкът ще е дълъг! Затоплящият ефект и специфичният аромат на джинджифил имат успокояващо действие върху нервната система. Благодарение на чаят ще се сбогувате със стреса.

Накрая, но не на последно място - подобрява инсулиновата чувствителност и може да помогне за контрол на нивата на кръвната захар, особено при хора с диабет тип 2.



Как да приготвите мед с куркума:

Рецепта за "златен мед":



Смесете 100 г натурален мед с 1 супена лъжица куркума на прах.

Разбъркайте добре, за да получите хомогенна смес.

Съхранявайте в стъклен буркан на стайна температура.

Начин на употреба:



При настинка: 1/2 чаена лъжичка всяка сутрин.

За профилактика: 1/4 чаена лъжичка с чаша топла вода или мляко.

За храносмилане: приемайте след хранене.

Втората натурална магия за вашия организъм, която ще ви представим, е комбинацията между мед и куркума.

Куркумата съдържа активното съединение куркумин, което намалява възпаленията в организма и помага при артрит, мускулни и ставни болки, и възпалителни заболявания.

Медът има естествени антибактериални свойства и укрепва имунитета. Куркумата допълва това с антимикробно действие, помагащо за борба с вируси и бактерии.

Тя стимулира секрецията на жлъчка, което подобрява храносмилането. Помага при подуване  и стомашни неразположения. Медът от своя страна успокоява стомашната лигавица и намалява киселините.

Комбинацията има антиоксидантни свойства, които се борят със свободните радикали. Намалява акнето и възпаленията по кожата.

Куркумата подобрява инсулиновата чувствителност, а при умерена употреба медът осигурява естествена енергия, без рязко повишаване на кръвната захар.

Подобно на джинджифилът, вълшебната комбинация също ще облекчи дихателната система, като се пребори с кашлица, възпалено гърло, бронхит и се пребори със симптомите на настинка и грип.

Куркумата подобрява кръвообращението и намалява нивата на лошия холестерол. Медът също е полезен за сърцето, тъй като съдържащите се в него антиоксиданти защитават кръвоносните съдове.

Куркуминът в жълтото растение има невропротективни свойства, които могат да помогнат за превенция на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер.



Следващото ни предложение е за любителите на по-наситените вкусове - чеснова паста.  Добавете я  към супи, сосове, ястия и салати за по-богат вкус и здравословни ползи.

Съставки:

5-6 скилидки чесън

100 г натурален мед

Сокът от половин лимон

Приготвяне:



Смелете чесъна или го настържете фино.

Смесете го с меда и лимоновия сок в стъклен буркан.

Съхранявайте сместа в хладилник.

Алицинът, основното активно съединение в чесъна, има антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства.

Стимулирайки производството на бели кръвни клетки, то успешно се бори с инфекции и настинки.

Спадаа нивата на лошия холестерол (LDL) и повишава добрия холестерол (HDL). Регулира кръвното налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове и предотвратява натрупването на плака в артериите, което намалява риска от сърдечни заболявания.

Чесънът стимулира производството на стомашни сокове. Богат е на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. По този начин се забавят процесите на стареене.

Пастата е ефективна срещу различни видове бактерии и гъбички, включително Helicobacter pylori, която може да причини язви. Защитава срещу патогени в стомашно-чревния тракт.

Чесънът съдържа сяра, която подпомага черния дроб в елиминирането на токсините от организма.

Предотвратява невродегенеративни заболявания, успокоява възпаленията и ускорява заздравяването. Може да се използва и външно за лечение на акне, гъбични инфекции или ухапвания от насекоми.

Съставки (за 4 чаши):

750 мл червено вино (сухо или полусухо)

1 портокал (нарязан на кръгчета)

1 лимон (по желание, за допълнителна свежест)

3-4 с.л. кафява захар или мед (на вкус)

3-4 карамфилчета

1-2 пръчки канела

1 звездовиден анасон (по желание)

Щипка индийско орехче (по желание)

50 мл вода (за разтваряне на захарта и подправките)

Начин на приготвяне:

В малка тенджера загрейте водата и добавете подправките (канела, карамфил, анасон, индийско орехче). Оставете да къкри на слаб огън 5 минути, за да се извлекат ароматите.

Добавете червеното вино и нарязаните кръгчета портокал.

Подсладете с мед или захар на вкус и разбъркайте.

Загрейте сместа на слаб огън, но не оставяйте да заври (температурата трябва да е около 70-80°C, за да не изчезнат алкохолните свойства).

Свалете от котлона и оставете да престои 5 минути. Прецедете (по желание) и сервирайте топло.

Червеното вино съдържа резвератрол - антиоксидант, подпомагащ сърдечното здраве и кръвообращението. Затоплящият ефект на напитката разширява кръвоносните съдове. Тя има мощни антиоксидантни свойства.

Червеното вино е източник на полифеноли, предпазващи клетките от увреждане.

Канела и карамфитл също имат мощни антиоксидантни свойства действат антивирусно и антимикробно.

Топлата напитка отпуска мускулите и помага при запушен нос и кашлица. Съдържа вещества, които стимулират производството на серотонин и допамин и по този начин подобрява настроението.

Портокалът доставя витамин C, който укрепва защитните сили на организма.