Никулденски кубран за 200 души приготви днес Ели Лозанова. Вкусната рибена чорба къкри няколко часа на пазара в Монтана. Шаран, толстолоб, паламуд и пъстърва, лук, чушки, мазнинка и дивисил влязоха в казана рано сутринта и по обяд се изви опашка.
„За десета поредна година заедно с общинския пазар организираме този курбан. Рибата, зеленчуците, подправките и всичко в този казан е дарение от търговците на пазара.“, каза Ели Лозанова.
Според нея идеята на Никулден да се прави курбан е изключителна.
„Давам си сметка, че много хора живеят сами и им е трудно за Никулден да си приготвят сами у дома риба. Други пък изобщо не могат да си го позволят. Нашата чорба е основно за тях, за да хапнат и те на този празник риба. Курбан се раздава за здраве, берекет и късмет. За десети път го правим. Ще бъдем заедно тук и на 24 декември, когато в казана ще има постна бобена борба.“, каза Ели.
СИТ