Никулден, който отбелязваме на 6 декември, дава началото на поредицата от зимни празници, които включват Коледа, Нова година, имените дни през януари и приключват на Сирни Заговезни. На този ден, посветен на св. Николай Мирликийски Чудотворец, е разрешено да се яде риба въпреки коледните пости.
Пълнен шаран с орехи и лук
Необходими продукти:
1 шаран
30 г орехи
1 морков
1-2 с. л. галета
2 глави лук
4 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
3-4 с. л. доматен сок
1/2 вр. магданоз
1/2 вр. копър
девесил, сол, бял пипер
Начин на приготвяне:
Натрийте шарана отвън и отвътре със сол и със смлян бял пипер. Сложете го в тавичка за печене. Нарежете ситно лука и чесъна и ги запържете за 2-3 минути в зехтина, прибавете настъргания морков и доматения сок. Отстранете от огъня и прибавете ситно нарязаните магданоз и копър, девесила, счуканите орехи и галетата. Разбъркайте добре. Прибавете сол на вкус. Трябва да се получи гъста смес, като паста. Ако е прекалено гъста, добавете съвсем малко вода. С тази смес се пълни шаранът. Плънката, която ви е останала, разпределете в тавичката около рибата. Сипете съвсем малко вода на дъното. Покрийте с фолио и сложете във фурната, загрята на 220 градуса. Печете 30-ина минути, после махнете фолиото, намалете на 200 градуса и печете до готовност. Рибата трябва приятно да се зачерви отгоре.
Рибник – шаран в тесто
Необходими продукти:
1 шаран - около 1,5 кг
8 глави червен лук
2 ч. ч. смлени на едро орехи
300 г. брашно
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. ч. олио
мащерка, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
За плънката лукът се нарязва на ситно и се задушава в половината мазнина. Добавят се смлените орехи, мащерката, черният пипер и солта. Шаранът се посолява, след което се пълни с готовата плънка. От брашното, киселото мляко, содата се замесва тесто, прибавя му се щипка сол и се разточва. Върху него се слага напълнената риба и се завива с тестото, което трябва да се оформи по рибата. Могат допълнително да се направят очи, уста, люспи и опашка. Намазва се отгоре с останалата мазнина и се пече във фурна около 1 час и 20-30 минути на 180-200 градуса. Рибникът се реже на филии и може да се поднесе и топъл, и студен.
Шаран с праз и ориз
Необходими продукти:
4 котлета шаран
2 стръка праз лук
100 г ориз
1 домат (200 г консерва)
5-6 с. л. олио
50 г орехи
сол, червен и черен пипер
листа целина, магданоз, девесил
Начин на приготвяне:
Поръсете с малко сол и черен пипер котлетите шаран. Загрейте олиото и задушете в него предварително нарязания на ситно праз лук заедно с малко вода. Гответе няколко минути, докато празът омекне и остане на мазнина. Добавете обелен и нарязан на кубчета домат. Оставете на котлона още няколко минути, докато течността се изпари. Измийте ориза и добавете и него. Запържете го, докато стане прозрачен, като бъркате непрекъснато. Накрая сложете всички подправки и малко вода. Прехвърлете ястието в тава, а отгоре наредете парчетата риба, като леко ги притиснете надолу. Поръсете с едро нарязаните орехи. Залейте с вода (съотношението вода/ориз трябва да е 3/1) и сложете да се пече в загрята фурна на 200 градуса за около час.
https://trud.bg/
АМФ