Киселото зеле е традиционна зимнина, приготвяна в България. То е вкусно и изключително полезно. Но ако не ви се занимава да го приготвяте, пазарът вече е зареден с готово кисело зеле.
Има три прости съвета как да изберем вкусно кисело зеле.
Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е цветът на киселото зеле. Ако видите бледо, почти бяло зеле, което не е променило цвета си, това е лош знак. По-добре не го купувайте.
Вторият съвет е да гледате сока. Трябва да е мътен, гъст. Не звучи добре, но киселото зеле е ферментирал продукт, така че този сок се счита за норма. Трябва да внимавате, ако зелето е в бистър сок.
Трето, зелето трябва да е хрупкаво. Ако не е хрупкаво, а твърдо, тогава няма полза от такава храна.
Друг важен момент е да се уверете, че зелето е нарязано на едро. Смята се, че по този начин зеленчукът запазва много полезни вещества.