Събития

Одобрен е проект „Подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав – FAST Danube 2”

  22.10.2024 11:15             
Одобрен е проект „Подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав – FAST Danube 2”

Европейската комисия е одобрила проект „Подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав – FAST Danube 2”, информираха от МТС. С реализирането на този проект ще се подобри транспортната свързаност на Дунавския регион с останалата част на Европейския съюз.
Екипът на Областен информационен център-Видин напомня, че проектът е по Механизма за свързване на Европа и стойността му е 230 милиона евро. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е до 85%. Координатор от румънска страна е Речна администрация на долен Дунав, от българска страна, партньор е Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“.
В рамките на проекта ще се реализират инженерни мерки в общия участък на реката, които ще подобрят условията за корабоплаване и безопасността на трафика. В резултат на това, река Дунав ще стане плавателна 340 дни в годината, вместо досегашните 280, което ще от огромна полза, както за корабоплаването, така и за бизнеса.
Областен информационен център–Видин е част от националната мрежа от 27 информационни центрове за популяризиране на Eвропейските фондове при споделено управление, регламентирана от Закона за управление на средствата от Eвропейските фондове при споделено управление.
 



Симфониета Видин празнува 75-годишнина с „Музика за вас“
146 000 бюлетини пристигнаха във Враца
Врачанската библиотеката обявява Дни на отворените врати
Росица Кирова: „Загубените години в поредица от избори и липса на редовно правителство е пагубно за всеки български гражданин”
Полиция блокира Монтанско, търсят купувачи на гласове
Пламна земеделски склад, погълна тонове зърно