Събития

Видински представители на обучение в Швеция за работа с деца, жертви на насилие

  21.10.2024 15:00             
Видински представители на обучение в Швеция за работа с деца, жертви на насилие

От 13 до 18 октомври в Стокхолм, Швеция, се проведе специализирано обучение, организирано от Съвета на държавите от Балтийско море и Института за социални дейности и практики (ИСДП). В обучението взеха участие заместник-кметът на Община Видин по „Хуманитарни дейности и социална политика“ Борислава Борисова, началникът на отдел "Хуманитарни дейности" Емилия Николова, директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства-Видин Валентина Тодорова, представители на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Агенцията за социално подпомагане (АСП), дирекции "Социално подпомагане" (ДСП) и социални услуги в общността от Видин, София и Шумен.
Основната цел на обучението бе представянето на шведския модел за работа с деца, жертви и свидетели на насилие, и съпоставянето му с българския. В рамките на професионалните дискусии участниците се запознаха с опита на шведския модел "Барнахус" и неговите функции, както и с взаимодействието между институциите при различни видове насилие. Основен акцент беше поставен върху преживяното и подкрепата за децата, жертви на насилие.
В рамките на учебния семинар участниците посетиха университета в град Линкьопинг, където имаха възможност да разгледат и да се запознаят на практика с функционирането на модела "Барнахус".
Проектът "Барнахус" се пилотира в град Шумен от 2015 г. В момента предстои разкриване на такава високоспециализирана социална услуга във Видин и София под името "Зона закрила+", която ще насърчава междуинституционалното взаимодействие при случаи на деца, жертви, свидетели и извършители на насилие.
 



Самотноживеещ жител на град Вълчедръм е загинал при пожар дома си
Общинска академия по математика ще помага на врачанските ученици
Киноложка изложба на Българско овчарско куче се проведе за пръв път в Мездра
Василка Шаламанова е назначена за заместник-министър на правосъдието
Александър Димитров : Проблемите на Монтана се задълбочават през последните 30 години
"Видабаскет" победи и "Спартак"