Събития

Видинската библиотека участва в Национален форум

  18.10.2024 13:00             
Видинската библиотека участва в Национален форум

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин взе участие в Национален форум „Библиотеките днес”, който се състоя на 14 и 15 октомври 2024 г. в Топлоцентрала, София. Темата на форума, "Библиотеките днес - грамотност, достъп, гражданско участие", подчератава ключовата роля на библиотеката в съвременното общество.
Събитието, организирано от Фондация „Глобални библиотеки - България”, събра представители на библиотечната сфера от страната и чужбина, които споделиха идеи и опит за насърчаване на грамотността и достъпа до информация. Форумът предостави платформа за дискусии относно иновациите в библиотечните услуги и тяхната роля за активното гражданско участие. Споделихме нашите инициативи и проекти, които демонстрират как библиотеките могат да бъдат центрове за обучение, култура и социална ангажираност.
Директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" – Видин, Десислава Иванова, представи презентация на тема "Мобилни библиотеки", в която се акцентира на важността на мобилните библиотеки като инструмент за достъп до информация и културни ресурси, особено в отдалечени и труднодостъпни райони. Чрез примери от практиката, тя показа как мобилните библиотеки могат да насърчат грамотността, да обогатят образователния процес и да стимулират социалната ангажираност.
Госпожа Иванова подчерта, че библиотеките не само че предоставят книги, но също така служат като центрове за обучение и общуване.
Благодарим на всички организатори и участници за вдъхновяващите дискусии и идеи! Вярваме, че заедно можем да продължим да развиваме библиотеките като важни платформи за образование и обществено взаимодействие.



94 млн. евро ще бъдат насочени за подобряване на горите и биоразнообразието в тях
Старшата на "Монтана" не успя отново срещу "Ботев"
Търговци ще изграждат зарядни станции
Община Криводол пусна на търг апетитен общински имот
Обучение на членове на СИК в община Козлодуй
Делян Пеевски с поредна победа