Избори

Ядрената енергетика и бъдещето на „Мариците“: Ивайло Папов за енергийната сигурност на България

  14.10.2024 17:08             
Ядрената енергетика и бъдещето на „Мариците“: Ивайло Папов за енергийната сигурност на България

Походът за мир е нашият отговор на глобалните конфликти

В телевизионно интервю кандидатът за народен представител от „Възраждане“ и водач на листата за област Враца, Ивайло Папов, сподели своята визия за предстоящите избори и приоритетите на политическата организация. Той подчерта важността на националния суверенитет, развитието на образованието и съхраняването на българската енергетика, като същевременно защити позицията на политическата организация за запазване на българския лев и референдума за еврозоната.

Ивайло Папов обясни, че основната му мотивация да се кандидатира за пореден мандат е желанието да продължи борбата, която „Възраждане“ води вече 10 години. „Започнахме борбата си за по-чист въздух, за по-добро образование и за съхраняване на българската енергетика, и искаме да видим тези усилия доведени до край“, сподели той. Папов изрази увереност, че макар и парламентарният живот в последните години да е белязан от кратки мандати, има смисъл дори в тези кратки Народни събрания, тъй като позволяват на опозицията да прокарва важни законопроекти.

Кандидатът за народен представител от „Възраждане“ изрази твърда позиция относно въвеждането на еврото и защити необходимостта от запазване на българския лев. „Ние към днешна дата не сме готови за еврото. Гърция е ясен пример за това какво може да се случи, ако една държава влезе в еврозоната неподготвена. Видяхме как фалшивата статистика и липсата на икономическа стабилност доведоха до национална криза“, подчерта Папов.

Той определи еврото като „улица без изход“ и изрази съмнение относно дългосрочната му стабилност. „В човешката история няма нито една декретна валута, която да е оцеляла твърде дълго. България трябва да има контрол над своята валута, за да можем да реагираме адекватно на глобалните промени,“ добави той.

Ивайло Папов засегна и темата за външната политика на България, като изрази несъгласие с участието на страната в конфликти, които не са нейни. Той подчерта, че „Възраждане“ винаги е защитавала позицията на неутралитет и призова за активно участие в шествията за мир. „България е участвала достатъчно във войни през 20-и век. Сега не е моментът да се въвличаме в нови конфликти“, заяви Папов, като подчерта, че предстоящият „Поход за мир“ е възможност да се заяви ясно позицията на страната.

Папов се спря и на темата за енергетиката, като защити позицията на „Възраждане“ за развитие на ядрената енергетика и против закриването на въглищните мощности в „Мариците“. „Ако закрием въглищните централи, ще загубим 40% от енергетиката си. Ние настояваме за изграждането на нови ядрени мощности, но трябва да бъдем внимателни с избора на партньори“, предупреди Папов, като изрази съмнения относно готовността на американската компания „Уестингхаус“ да предостави ефективни решения.

В заключение Ивайло Папов обърна внимание и на социалната политика, като изрази мнение, че даването на помощи трябва да бъде обвързано с принос към системата. „Помощите трябва да са обвързани със събираемост и принос, а не просто да се раздават на всички. Социалната система трябва да бъде реформирана, за да бъде по-справедлива и ефективна“, коментира той.

Възраждане е с бюлетина №12!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Самотноживеещ жител на град Вълчедръм е загинал при пожар дома си
Общинска академия по математика ще помага на врачанските ученици
Киноложка изложба на Българско овчарско куче се проведе за пръв път в Мездра
Василка Шаламанова е назначена за заместник-министър на правосъдието
Александър Димитров : Проблемите на Монтана се задълбочават през последните 30 години
"Видабаскет" победи и "Спартак"