Събития

Видин посреща международна археологическа конференция

  22.09.2024 13:00             
Видин посреща международна археологическа конференция

От 23 - 28 септември София и Видин ще бъдат домакини на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тема „Граничен ландшафт по Дунав-Frontier landscapes along the Danube“.
"Радваме се, че благодарение на екипа ни и на фотографа ни Имре Дузмат сме част от този международен форум .
Сърганизатори на международна конференция са Националния археологически институт с музей при БАН, Община Видин и Регионален исторически музей Видин с подкрепата на общините Димово и Кула, като конференцията в един от дните ще посети всички големи обекти, като Бонония, Рациария и Кастра Мартис." Казаха организаторите.
През годините домакини на Международната конференция са били Университета на Ферара, Университетите на Виена, Загреб, Яш и Белград / Виминациум. Сега, при Седмото издание на научното събитие, чийто домакин е България, участие са заявили 141 автори на изследвания, свързани с Дунавския лимес на Римската империя.
Докладите са 97 на брой, а постер сесията съдържа 21 участници. Четирите основни сесии на формуа са: новостите в изследването на ландшафтите по Дунавските провинции; дискусии и разработки на религиозните практики; нумизматика и епиграфика, както и теренни данни от най-новите разкопки по Дунавските земи.
Конференцията ще стартира в Централна зала на НАИМ-БАН на 23 септември от Директора на НАИМ доц.д-р Христо Попов и посланикът на Република Италия у нас г-жа Джузепина Дзара. Специално съдействие на учените ще окаже и Културния институт на Италия в България.



Теодор Асенов: Равен достъп до качествено образование за всички деца – това е моята кауза
Петър Петров : Справедливостта и законността са основни принципи за “Възраждане”
Слънчево и спокойно време с температура до 22 градуса
Хороскоп за вторник 22 октомври
Самотноживеещ жител на град Вълчедръм е загинал при пожар дома си
Общинска академия по математика ще помага на врачанските ученици