Интервю Събития

Станислава Андонова: Комбинацията от медицина и спорт е магия

  13.09.2024 08:30             
Станислава Андонова: Комбинацията от медицина и спорт е магия

Станислава Андонова - кинезитерапевт с над 30 години опит в областа на кардиологията, кардиохирургията, неврологията, ортопедията, хирургията и трансплантологията. Завършила НСА София и специализира рехабилитация в Австрия и Германия. Станислава Андонова, работи като кинезитерапевт в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ - София.

Госпожо Андонова, защо избрахте професията кинезитерапевт? Как Ви вдъхновява?

От малка исках да помагам на хората, да ги лекувам и исках да работя в болница. Специалността кинезитерапия открих по-късно. Това е лечение чрез движение. Обичам и спорта и се занимавам активно и до днес. И така комбинацията от медицина и спорт е магия за мен и ме вдъхновява да бъда все по - добра в професията си.

Вашата здравословна препоръка за правилно сядане на служителите в офис пред компютър и най- вече препоръка за учениците, които прекарват часове наред на чиновете в класните стаи.

Ако един ученик седи на бюрото си само докато си подготви домашните, едва ли би му отнело повече от час - два. Лошото е, че компютрите, които са на бюрото, се използват за игри и тогава престоят пред екрана е далеч по-дълъг. Освен че зрението се уврежда, създават се предпоставки за различни по вид изкривявания от лошото телодържание.

Какви са неприятните последствия от неправилното седене пред компютъра и какво бихте препоръчали специално на учениците?

Налице е главоболието, лош сън, промени в психиката като раздразнителност, вяло настроение и т.н. На първо място бих препоръчала на учениците да работят на бюро в проветрена стая, да има кислород, за да се избегне главоболието. На всеки 30 минути да стават и да се поразтъпчат, да направят 5-6 клякания, 10-тина коремни преси или планкове. Всички тези упражнения подпомагат кръвообращението в тялото и най-вече осигуряват кислород до главния мозък и човек става по работоспособен, стречинг на мускулите предпазва от гръбначни изкривявания.

А каква е формулата при възрастните?

При възрастни, които имат професии с многочасово седене пред компютър се натрупват освен проблеми със зрението и различни по вид и локализация дископатии, дискови хернии, радикулити, синдром на замръзналото рамо. Освен тях чести са мекотъканните изменения, като скъсяване на спастични мускули, промяна в стойката, изгърбвания, изтръпвания в пръстите така наречения синдром на мишката /компютърна/. На всички хора, засегнати в някаква степен, препоръчвам кратки почивки на всеки 60 минути , но почивките да са активни. Да се правят упражнения като клекове, наклони, разтягания на ръцете, завъртане в раменете около 5 минути. Целта е да се засили кръвообращението към мозъка и да сте работоспособни. Добре е да се правят по 5-6 дълбоки дишания на отворен прозорец, особено пушачите. След учебно и работно време препоръчвам поне един час двигателна активност – някакъв спорт, аеробика или танци.

Какви терапевтични подходи предлагате при заболявания на опорно-двигателния апарат и мускулно-ставни дисфункции!

Предоставяме разнообразни подходи от конвенционалната и неконвенционалната медицина, съобразени изцяло с общото здравословно състояние на пациентите, наличната патология, придружаващи заболявания, прием на лекарствени продукти, ниво на двигателна култура и активност, полезни и вредни навици. Най-важно е терапевтичните подходи да гарантират детайлна и изцяло съобразена с нуждите и възможностите методика - мануална терапия, вендузотерапия, хомеопатична терапия, физикална терапия, лечебни масажи, кинезитерапия и рехабилитация, кинезиотайпинг, лечебна физкултура и стречинг методологии.

Възможно ли е хора с трансплантирани сърца да са физически активни?

Познавам пациенти, които бяха с механични сърца , след което се намери подходящ донор и получиха истинско сърце и дори ходят на състезания. Ще дам пример с игрите за трансплантирани, където участваха и тези пациенти. Тези хора са ентусиазирани пълни с енергия за живот.

Как да се предпазим от вирусната инфекция ? Може ли, чрез кинезитерапия да се помогне на човешкия организъм да се справи по-бързо и успешно с вируса?

Грипът е тежко инфекциозно заболяване, което се характеризира с рязко повишаване на телесната температура, силни болки в ставите и мускулите по цялото тяло, включително и главоболие, които буквално повалят човек на легло. Този период трае около 3-4 дни. Организмът е силно интоксикиран от вируса и болните се чувстват отпаднали и немощни. В този първи, остър период на болестта, когато лечението е изцяло медикаментозно, като помощ може да се включат някои физикални методи, които да облекчат и подпомогнат организма да се справи с тежкото състояние. 

Какво е важно да знаем, след като сме хванали грипен вирус? Трябва ли за загряваме тялото си или обратно - да го охладим?

Една от важните разлики с обикновената простуда, когато трябва да загреем тялото с топли чайове, супи, течности и други, при грипа е обратното – трябва да се охлади. И тук много често, хората допускат грешката да прегряват в този остър период на заболяването тялото. Основното от физикалната медицина в случая е охлаждането. т.е., само със студени компреси в областта на челото и стъпалата. Това е абсолютно достатъчно.

Задължително ли е да се проветрява стаята, в която се намираме или не?

Всички знаем, че честото проветряване също е много важно, когато има концентрирана вирусна среда, каквато е при болен от грип. Едната причина е да излезе вирусът, с който е наситен въздухът в стаята, а втората – да навлезе студен и влажен въздух. В острия период на грипа не трябва да се диша топъл и сух въздух, защото той допълнително засилва сухата кашлица, която обикновено се появява след третия ден. Ако пациентите имат наличен инхалатор, хубаво е да се включат инхалации отново със студен и влажен въздух, с най-обикновен физиологичен разтвор.

Какви процедури трябва да прави болният от грип, след като отвори прозореца за проветряване?

По време на проветряванията за около 5 минути, които са много важни, болният от грип трябва да прави дълбоки вдишвания и издишвания по два-три пъти на всеки час. Но така, че да се пусне въздухът буквално до диафрагмата, до корема – да нахлуе с мощна струя, а след това да се издиша. Всичко това е важно, защото усложненията при грипа са главно от страна на дихателната и на сърдечно съдовата система. Около 150 на 10 000 души получават усложнения на дихателната система. Това са най-често вирусни пневмонии, плеврални изливи и тежки бронхити. 

Как да се преодолее по-бързо чувството за обща отпадналост и безсилие, какво трябва да предприеме болния от грип?

 Другият симптом, който болният усеща и то много осезаемо, това е точно общата отпадналост, която буквално го заковава на леглото. Много характерни са и болките в мускулите. Човек си лежи в леглото, а го боли всичко. Причината за това е, че вирусът прави обща интоксикация на организма – тя е по цялото тяло. Усеща се абсолютно във всички стави и мускули – малки, големи и средни. По принцип, токсичните продукти се натрупват в колагенната структура, т.е. в сухожилията. И не случайно се усеща не просто болка, а скованост.

Каква е формулата на кинезитерапията в такива случаи?
 
Сковаността идва точно от тези натрупвания в сухожилията. В този случай много помагат така наречените стречинг движения, т.е. опъване на сухожилията в максимална амплитуда. Особено важни са за глезенните стави, защото при изправяне се усеща скованост в краката. Хубаво е да се правят заедно с дълбоките завихрящи дишания, в проветрената стая, не само за глезените, но и за горните крайници, за раменните стави. Да се изпъват хубаво ръцете постепенно назад, което да се съчетава с дълбоко вдишване, когато ръката се изнася назад и с издишване, когато се връща напред. Това е лесно изпълнимо дори за човек в тежко състояние. И всичко това спомага, когато преминемострата фаза, обикновено е след петия ден и фебрилитетът вече не е налице, т.е. няма повишена телесна температура, болният от грип да чувства само умора, но не и скованост.

След боледуване от грип - кога може да започнем отново натоварване на изтощения организъм?

Ако човек е физически здрав и млад, може да се върне след една седмица на работното си място, а след две седмици – във фитнес залата. В никакъв случай не бива да се претоварва физически един изтощен организъм, защото още повече се засилва умората и интоксикацията. Единственото, което се препоръчва между първата и втората седмица след острата фаза, това е дозираното ходене. Но не да ходите по улицата и да гледате витрините, а в парка – по възможност на чист въздух, с така нареченото темпово ходене. С какъвто ритъм тръгнеш, с такъв трябва да се върнеш. В началото той ще е бавен до умерен, но не трябва да има спирания и сядания. Може да са само 20 метра, но да се направят в темпо. Когато човек се движи в темпо, сърцето също работи равномерно, а дишането е ритмично. Това е важно, за да предпазим организма от усложнения на белите дробове и сърцето. Аз работя и с пациенти със сърдечни операции, при тях също ритмичното ходене е изключително важно. Когато всяко от движенията е в определено темпо, белият дроб се разгъва. 

Много е важно ако младите хора се върнат към фитнеса втората седмица след грипа, да правят кардиоупражнения, т.е. натоварване на пътеката, което е абсолютно същото като ходенето в темпо. Но не и силови упражнения, вдигане на тежести и дъмбели – това изтощава организма.

За колко време се възстановява тялото сред грип?

Тялото се възстановява от грипа за около месец. Вирусът прави огромен срив на имунитета, а едно недозирано натоварване и претоварване още повече ще го срине. И вече човек става по-податлив на всеки следващ вирус.

Каква е Вашата препоръка към нашите читатели, за да се чувстват оптимално добре и заредени?

Пазете се от вирусите, спортувайте, танцувайте и мислете позитивно!

Румяна Георгиева



Община Монтана тегли кредит за екологичен градски транспорт
Община Видин се присъединява към инициативата „Ден без автомобили“ на 22 септември
Обява! Продава се земя с инвестиция в бъдещето /автокъща, хале, бизнес/ във Враца
Спа комплекс „Враца“ обявява свободни работни места СНИМКИ
Кметът на община Берковица Радослав Найденов поздрави Господина Петрова по повод нейната 100 годишнина
На вниманието на учениците: Включете се в състезанието за майсторско управление на велосипед и спечелете множество атрактивни награди! СНИМКИ