Събития

Анонимен дарител носи копие на чудотворната икона на Свети Георги Зограф на Белоградчик

  27.07.2024 10:54             
Анонимен дарител носи копие на чудотворната икона на Свети Георги Зограф на  Белоградчик

Копие на чудотворна икона на Свети Георги Зограф от Зографския манастир идва в Белоградчик на 21 септември, каза отец Рафаил, архиерейски наместник.

В града на скалите иконата  ще бъде донесена лично от някои от монасите на Света гора. Инициативата е на дарител, който желае да остане анонимен. Идеята датира от няколко  години. Толкова време е отнело да бъде направено копие на иконата, което ще остане в храма в Белоградчик.

Иконата ще бъде посрещната с литийно шествие в началото на града, около кръговото кръстовище. То ще започне в 17:30 часа. Литията ще премине през града храм "Свети Георги ". Негово Светейшество Българският патриарх Даниил ще бъде в този ден в Белоградчик.

Историята на иконата:

В Палестина, близо до град Лида, отечеството на св. великомъченик Георги, се намирал манастир, наречен Фануилов, и там, в храма, имало неръкотворна, чудотворна икона на Светеца от времето на благочестивия цар Константин. Този, който страдал от неизлечима болест и прибягвал до иконата на Светия Победоносец, почерпвал изцеление от него и си отивал здрав. Един ден този образ станал невидим пред очите на братята и монасите. Една нощ великомъченикът се явил насън на Игумена на тази обител и му казал:

„Защо изнемогваш от скръб и тъга по мен, човече? Аз си намерих храм и обител в Светата Атонска планина, където е жребият на нашата Пресвята Владичица Богородица. Там пожелах да пребивавам. Ако ти искаш да спасиш от идващия гняв себе си и тези, които са с тебе, вземи братята си и отиди в земята и обителта, които ти посочих, и там ще ме намериш. Защото Господ предаде цяла Палестина и Сирия за потъпкване от сарацините заради преумножаването на греховете и неправдите, извършени от християните“.

След това явяване монасите от Фануиловия манастир заедно със своя игумен, без да се бавят, потеглили и пристигнали в Света Гора, в Светата Зографска обител и там намерили изоставилия ги образ на Свети великомъченик Георги. Те не пожелали да се завърнат в отечеството си и  останали завинаги в новоизбраната от техния покровител Св. Георги обител.

Вестта за самоизписалия се образ на Свети великомъченик Георги се разнесла бързо и отвсякъде идвали хора да се поклонят на иконата.

СИТ