Събития

Над 27 000 туристи слязоха на видинския бряг от средата на март до днес СНИМКИ

  26.07.2024 11:00             
Над 27 000 туристи слязоха на видинския бряг от средата на март до днес СНИМКИ

За четири месеца  на порт Видин са акостирали 150 луксозни круизни кораба
От старта на туристическия сезон през март до днес на видинското пристанище са акостирали  150 круизни кораба, съобщават от пристанищна администрация. На всеки от тях пътуват средно по 180 туристи. До края на сезона, който стартира  в средата на март и завършва средата на декември, във Видин се очаква да акостират над 300 луксозни круизни кораба. През миналата година на видинското пристанище пристанаха 294 кораба, агентирани от  българските туроператори "Балкан турс" и "Дунав турс", с над 40 000 чуждестранни туристи на борда. 
Сезонът традиционно започва през март, като за втора поредна година ще продължи до края на декември. Първият круизен кораб тази година  акостира на видинското пристанище на 18 март. "Viking Lif" беше и последният, който доведе туристи по Дунав през миналата година. Той затвори туристическия сезон на 27 декември. През предходните години обикновено активният сезон за туристическото корабоплаване по река Дунав приключваше през втората половина на ноември. Най-натоварени са месеците май, юни, юли, август и септември, в които акостират между 40 - 45 кораба месечно. В определени дни на видинския порт могат да се видят на стоянка до 5 луксозни плавателни съда.
 
Туристите са основно хора от третата възраст - американци, австралийци, германци и японци, посещават по програма историческата крепост "Баба Вида", крепостта "Калето" в Белоградчик, 130-годишната сграда на напълно реставрираната видинска синагога, превърната днес в Културен център „Жул Паскин“. Имат  организирани пешеходен и велосипеден тур в крайдунавския парк, посещения и дегустация в местни винарни. Вечерите им завършват на борда на кораба с фолклорна програма, подготвена от видински самодейци. Някои от круизните групи  посещават и  концертната зала "Филхармония“, където видинската симфониета ги води в света на класическата музика, предлагайки на туристите приказна музикална разходка по различни произведения на известни композитори.
Проучване показва, че на българския бряг чужденците харчат малко пари. Те слизат във Видин и Русе и за ден харчат само между 10 и 50 евро или долара. Причината е, че на луксозните кораби на туристите е осигурено всичко.
На видинския бряг корабите  зареждат от порта само ток и вода и  изхвърлят отпадъците. Услуги, за които заплащат. С хранителни продукти, зеленчуци и плодове, напитки и всичко необходимо за  живот на кораба се зарежда от специални ТИР-ове, които пристигат натоварени от Германия на българския бряг.   
Сред съдовете, акостирали наскоро на видинското пристанище  е един от най-новите речни туристически кораби по Дунав. Той приковава погледите с размерите и лукса си. Корабът "SCENIC JASPAR" плава под флага на Малта. Той е дълъг  135 метра  и широк 11,4 метра. Вози на борда си 164 туристи. Корабът има четири дека (нива), има басейни, барове и ресторанти. Екипажът е от 53-ма души.  Собственикът е австралийска компания. Началото на круиза е от Виена, Австрия, а последната спирка е  Браила, Румъния. Корабът е построен 2015 г. в Холандия, той е с изцяло остъклени каюти, които гледат към водата.  
Пътуванията по реката се превърнаха в хит за чуждестранните туристи след 2010 година. Между 2010 и 2019 година плаванията по Дунав бележат значителен ръст, а по време на пандемията през 2020 и 2021 година почти спират.
През целия сезон 2022 година на видинското пристанище акостират 324 круизни кораба, с близо 40 000 чуждестранни туристи. За 2023 година броят на корабите е 296, с 36 000 туристи.
Тази година до края на сезона корабите ще са около  300.

СИТ