Интервю Събития

Огнян Панов: Наследих любовта към водните спортове и искам да я предам на учениците си

  25.07.2024 12:00             
Огнян Панов: Наследих любовта към водните спортове и искам да я предам на учениците си

Огнян Панов е сред най-популярните личности в Козлодуй. Всички в града го свързват с водните спортове. Той е познат на обществеността в крайдунавския град като треньор  на клуба по гребане „Атом“.

Любовта към водните спортове Панов наследил от баща си – Евгени. Евгени Панов е дългогодишен  учител  по музика в козлодуйската гимназия  "Христо Ботев", диригент на ученическия духов оркестър.  Но освен музиката Панов – старши е привлечен и от спорта. Бил е  треньор  по  волейбол, треньор  по водните спортове - гребане и плуване. Прекрасен  актьор  - самодеец , доказал се в града.

Оги, както наричат всички в Козлодуй Огнян Панов, е човекът, който работи неуморно за бъдещето на водните  спортове  в града.   Изцяло отдаден на спортната  работа, дава всичко от себе си, за да сбъдне проектите си. Трудолюбив, упорит, коректен в комуникацията си с колегите и спортистите, успял  да запали искрата за гребане на доста от състезателите – качество, което притежават само истинските хора.  

Роден е през 1951 година и само четири години по-късно баща му става един от основателите на  Морския клуб, а Огнян става активист на клуба на 9-годишна възраст, през  1962 година. Същата  година влиза в историята като  най-малкия участник в първото масово преплуване на река Дунав край Козлодуй. През  1965 година Оги хваща греблата и участва в първия детски гребен поход с три лодки ЯЛ-4 до Русе. Винаги ще помни посещението в корабостроителния завод в Русе, където вижда  кораба “Радецки” преди той да акостира на Козлодуйския бряг през 1966 година. От 1967 – 1969 година участва  в юношеския отбор, а от 1972 година е при мъжете. Допълва мъжкия отбор и в последните две Републикански първенства по МСМ през 1992 и 1993 година във Варна.

От началото на 1974 година до август на 1983 година Огнян е  началник на Морския клуб и се захваща здраво с морския спортен многобой. След редица окръжни и зонални състезания той класира 21 отбора за участие в Републикански първенства. През 1980 година момичетата му са трети, а Светлана Тончева е шампионка за девойки старша възраст с републикански рекорд.

От 1976 до 1982 година съществува турнирът по гребане за “Ботева купа”, за всички възрасти, организиран с местни средства и с участието на отбори от крайдунавските клубове. Козлодуй печели три пъти комплексната купа, а по веднъж е на второ, трето, четвърто и пето място. През 1977 година участват осем клуба с 47 отбора и точно 299 състезатели, а заедно с треньорите, съдиите и екипажите на катерите са около 350 участници. Това е  било най-масовото състезание в Козлодуй и сред Морските клубове по онова време.

Вторият етап от живота на Огнян, свързан със спорта, е още по-успешен. Тогава той вече работи в АЕЦ “Козлодуй”. До 1993 година класира за финалите на републиканските първенства 19 отбора, с отбор шампион при юноши младша възраст през 1992 година с победител Валентин Димитров, а на второ и трето място в крайното индивидуално класиране са Радослав Василев и Мирослав Ценов. Печелят още три сребърни медала с отборите девойки  младша възраст през 1988 година, с юноши старша възраст и мъжете през 1993 година. С бронзови медали са пет отбора – девойки младша възраст през 1986 -87 година, а Теодора Петрова е шампионка с републикански рекорд, юноши младша възраст през 1989 година, с трето място на Борислав Евгениев от индивидуалните дисциплини, юноши старша възраст и мъжете през 1992 година. За малък клуб като Козлодуй, това са много големи успехи, казва Огнян.

От 1995 година започват участията на клуба във ветроходни регати във Варна и на Панчарево, а от 2001 година в гребно - ветроходната регата “Предизвикателство млади моряци” във Варна. Следват шест победи през 2002 – 2007 година и много пъти класиране на второ и трето място. В спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили постигат шест победи и само един път са на четвърто място. За купата на началника на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров” и кмета на Варна младежките отбори от Козлодуй се класират на призови места.

Огнян Панов води отбори за участие и в детската гребно-ветроходна еко регата “Борко“. Три пъти организаторите от Варна и списание “Клуб Океан“ обявяват Козлодуй за най-добре представилия се клуб.

С най-много участия – осем в Републикански първенства по МСМ в периода от 1985 – 1992 година с отборите юноши младша и старша възраст е Борислав Евгениев, който има най-добри индивидуални резултати за двете възрасти от козлодуйските момчета. От 2001 година с новия морски многобой с мъжките отбори Панов постига 11 победи. За “Ботева купа“ през 2020 година печели с отбора ветерани.

През  2021 година Огнян Панов навърши  70 години и клуб “Атом’’ със съдействието на АЕЦ и НИМ  организирха  състезание по морски многобой за “Ботева купа” за ветерани.              

“Атом“ има право да организира такова юбилейно събитие. Новите  моряшки дисциплини и сръчности  допадат  на старите и многото нови членове на клуба.   Козлодуй  “не си спря  кранчето“ ,  както клубовете по Дунава, морето и язовирите, които ликвидираха морските клубове. От 1990 година тренират на лодките, закупени от общината, а АЕЦ “Козлодуй“ е основният спонсор за  което им благодарим",  каза трудолюбивия  треньор по гребане и водни спортове  Огнян Панов от Козлодуй.

За целия  труд през  годините,  добротата и  коректното отношение към  хората на тъжествена церемония на заседание на  общински съвет  Козлодуй Огнян  Евгениев  Панов удостоен със званието   "Почетен  гражданин на община Козлодуй".

Румяна  Георгиева