Събития

Протест затвори тази сутрин пътя през Петрохан за 40 минути

  25.07.2024 11:59             
Протест затвори тази сутрин пътя през Петрохан  за 40 минути

Протестиращи блокираха тази сутрин в 9,10 часа пътя през прохода Петрохан. Около 50 души пресичаха пътя един по един на пешеходна пътека в центъра на село Бързия. Това стана точно 10 минути след пускането на тежките камиони по старопланинския път.

Със заповед на АПИ ТИР-овете имат право да пътуват по трасето между 9 и 16 часа и  от 19 до 5 часа сутринта.

Протестиращите настояват да се  забрани на тежкотоварните камиони да преминават през Петрохан, тъй като пътят през прохода не е проектиран за такива превозни средства. Той е тесен, с голяма денивелация и много завои, при които тировете неизбежно навлизат в платното за насрещно движение и създават опасност за леките автомобили.

Протестът е организиран от граждански сдружения от Берковица и от политическа партия „Възраждане“.

Полицията пристигна на място половин час след началото на протеста, който е седми поред. В предишните случаи органите на реда бяха информирани и отбиваха движението преди навлизане в прохода Петрохан. Този път протестиращите не бяха уведомили никого за своята акция и изненадаха и пътуващите и полицията. Движението беше възстановено в 9,50 часа.

От АПИ снощи съобщиха, че за първия месец от 24 юни, когато бяха пуснати ТИР-овете, до 24 юли през Петрохан няма тежки катастрофи.

На тежкотоварните камиони е забранено за преминават през Петрохан в почивните дни и в пиковите часове на денонощието в работните дни, когато пътуват много леки автомобили.

СИТ