Събития

Правят зелена лаборатория във Враца

  25.07.2024 10:00             
Правят зелена лаборатория във Враца

Оранжерия, съставена от 3 малки стъклени оранжерии за производство на растителен материал и една голяма представителна оранжерия ще има във Враца.

Инвестиционното предложение за изграждане на зелена лаборатория за достъпно и приобщаващо учение през целия живот в трансгранична среда във Враца е публикувано на страницата на Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Предстои да се възстановят  съществуваща оранжерия с прилежащите й територии и да се обособи обучителен център. Сградата се намира в двора на общинско предприятие БКС, на улица „Георги Апостолов“.

Плановете са  да се сменят и подновят всички инсталации - електрическа инсталация, ВиК инсталация и топлопроводна инсталация.

Отоплението ще е свързано към „Топлофикация – Враца, но се подменя цялата инсталация– вертикални радиоатори, разположени по стените на оранжерията и хоризонтални тръби тип „серпентина“ под производствените маси, които ще топлят растенията.

Изгражда се и нова ВиК-инсталация . Ще се поставят нови водопроводни тръби до съществуващите мивки и бани, нова система за капково напояване. Предстои поставянето на оросители над растенията за тяхното „обливане“. В зелената лаборатория ще изградят и буферен съд за разтваряне на течни торове за торене на растенията.

Изграждат и специален съд, в който ще се събира дъждовната и излишната вода, която ще се ползва отново за поливане, за да се намалят разходите за вода.

В оранжерията е необходимо поставянето на нова вентилационна система.

Дворът ще бъде разделен на зони по технологичните изисквания за отглеждане на различните растения. Външните парници се възстановяват и ще се използват за външно укрепване и привикване на цветната растителност към външните климатични условия. Ще има открити лехи за интродуциране на декоративна храстова растителност, както и лехи за дървета. Всички външни лехи и парници ще бъдат с капково напояване.

Предстои да се изградят две сгради.  Помещенията са за стая за персонала, за дребен инвентар, за материали (саксии, бамбукови пръчки за закрепяне, ластъци за прикрепяне на растенията), тоалетна, за едър инвентар, за техника и машини (фрези, косачки, моторни триони, свредели), за течни торове и изкуствени торове, за съхранение на препрати за растителна защита, за цивилно и работно облекло, душ-филтър за дезинфекция и склад за съхранение на торо-почвени и хумусни смеси.

В дворното пространство се предвижда и обособяването на площадка за външно съхранение на смес от естествени торове - птичи тор, компост, листовка, пясък, плодородна почва.

Ще има и мини градина с представителна и обучителна функции. Голямата оранжерия също е обучителна, като ще се отглеждат главно стайни растения.                                     

ПМ-С