Събития

Спират ТИР-овете през Петрохан от 5 часа сутринта

  24.07.2024 19:30             
Спират ТИР-овете през Петрохан от 5 часа сутринта

От 5 часа , а не от 6 до 9 часа от днес, 25 юли,  е забранено преминаването на ТИР-ове през прохода Петрохан, съобщават от АПИ.

Проходът беше отворен за тежки камиони в посока Монтана – София на 24 юни. Времевият интервал, в който ТИР-овете нямат право да се движат по старопланинския път вече е от 5 до 9 часа, от 16 до 19 часа и през уикенда. Нощем камионите могат да пътуват по пътя между 19 часа и 5 часа, а през деня между 9 и 16 часа. Анализ на АПИ показва, че между 5 и 6 часа сутрин е най-интензивно движението на леки автомобили и заради това спира тежките камиони.

Увеличаването на часовете, в които не се допуска преминаване на тежкотоварни камиони, се след задълбочен анализ на трафика от началото на въвеждането на временната организация, казват от АПИ. До момента той показва, че само 20% от тежкотоварния трафик, използващ обходните маршрути, преминава през прохода Петрохан, както и че няма тежки пътнотранспортни произшествия.

Данните сочат още, че движението на леките автомобили е интензивно в между 5 и 6 часа, затова в този интервал се спира преминаването на ТИР-ове. Проследяването на трафика ще продължи и при необходимост могат да бъдат предприети изменения във временната организация за движение.

От пътната агенция напомнят, че пътят през прохода Петрохан е един от възможните, а не основен обходен маршрут за камионите, и то само в посока Монтана – София. Организацията беше създадена във връзка със затварянето на пътя Мездра – Лютидол – п.в. „Новачене“ заради модернизацията на първокласния път Мездра - Ботевград.

 

СИТ