Събития

Вълчедръм готов на масови протести срещу вятърна електроцентрала

  24.07.2024 12:07             
Вълчедръм готов на масови протести срещу вятърна електроцентрала

Продължават опитите на хората от община Вълчедръм да спрат строителството на ветрогенераторен парк в най-плодородната част на Северозапада - Златията. Инициативният комитет е подал сигнал срещу намеренията на инвеститора в Регионалната инспекция по околна среда и води в Монтана.

Ветрогенераторният парк трябва да бъде разположен в местността Златията, която е защитена територия по Натура 2000. Идеята за изграждането му е от години, но сега инвеститорът е предприел стъпки по осъществяването й.

Проектът предвижда да бъдат монтирани 75 вятърни турбини с височина 120 метра върху площ от около 50 000 декара в околностите на селата Горни Цибър, Златия, Разград, Черни връх, Септемврийци и общинския център Вълчедръм. Планира се те да бъдат монтирани на равни етапи в рамките на 1 до 2 години. Освен за полагане на кабелите, изкопни дейности ще има при изграждане на   фундаментите, чиято максималната дълбочина се очаква да е на до около 4 метра.

Експлоатацията на ветропарка да продължи 20 години с възможност за удължаване с още 10 години.

Местните земеделци не са съгласни с проекта, въпреки обясненията на предприемача за ползите и нуждите от начинанието. Според тях перките ще унищожат плодородните масивиХората са готови  за масови протести, ако започне изграждането на ветропарка.

СИТ