Събития

Отварят границата на „Кадъ Боаз“, българи и сърби се събират заедно

  19.07.2024 07:00             
Отварят границата на „Кадъ Боаз“, българи и сърби се събират заедно

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ Боаз” при селата Салаш - България и Ново Корито - Сърбия тази година е от 19 до 21 юли. По традиция съборът се организира в предпоследната събота и неделя на месец юли от общинските власти в  Белоградчик и Княжевац - Сърбия. Днес точно в 13 часа се отваря границата между България и Сърбия при прохода.

На официална среща между представителите на смесената българо-сръбска комисия бе подписан протокол за провеждането на събора. В детайли са  обсъдени всички въпроси относно организацията и условията на провеждането. В програмата се включват  състави от двете държави, ще има и изложба  традиционна кухня. Вечерта на 20 юли за първи път желаещите посетители ще имат и възможността да се издигнат от място с балон.

На 19 юли границата между Българияи Сърбия се отваря  в 13 часа, затваря се  в 23 часа.

На 20 юли е официалното откриване, започва в  10 часа. В 11 часа е  празничния водосвет. Културната програма продължава  с участието на Сдружение “Будители народни”, певческа група “Перуника” град Монтана, Народно читалище “Паисий Хилендарски - 1926 г.”, танцов състав за автентичен фолклор “Магия” и Детски танцов състав “Живо въгленче” - село Иново. Ще има изяви на фолклорни състави и от Република Сърбия.

В 12:30 часа започва концертът на  на Биляна Йевтич и Александър Илич. Полетите с балон са от 19,30 часа.

 В неделя, на 21 юли отново в 10 часа се отваря границата, затваря се в 23 часа.

Съборът възниква след войни и политически решения, които разделят земите на местните турлаци се оказват поделени между две държави, без възможност за свободно преминаване. На „Кадъ Боаз“срещат близки и приятели, които границата е разделила и решават да го правят всяко лято, за да се виждат, да чуят кай как живее, да се повеселят. За първи път сърби и българи са се събрали заедно на границата през лятото на  1925 година. До началото на 1960 година съборът е бил  ежегоден. После прекъсва за цели 42 години и през 2002 година е възстановен.

Една от легендите разказва, че името на прохода идва от личното турско име Кадъ, на военачалника, охранявал прохода. То е сходно и с думата кадия – съдия. Боаз означава проход. Някога, още по време на Римската империя, проходът „Кадъ Боаз“ е бил пряк път между Видинско - Белоградчишко и София. По времето на социализма и  влошаването на отношенията между СССР и Югославия  събиранията са прекратени, контактите – силно ограничени, а границата между Сърбия и България се охранявала непрекъснато.

От 1942 г. официално проходът Кадъ Боаз, който сърбите наричат Кади Богаз, се нарича Белоградчишки проход.

В наши дни съборът се провежда всяка година, около празника на Св. Прокопий през юли. Мястото е при село Салаш до Белоградчик. Там трябва да бъде граничният пункт Салаш - Ново корито, за който има споразумение между България и Сърбия, но така и до днес не е изграден. Границата се отваря само в дните на събора, през останалото време най-близкия пункт е Връшка чука.

През 2007 година до граничната бразда от българска страна е издигнат паметник, на който на български и сръбски е написано: „На това място по традиция се срещат българи и сърби като добри приятели, съседи и славянски братя“. Това е единственият по рода си паметник на приятелството на Балканите. 

ПМ-С