Събития

В Северозапада няма медицински сестри и акушерки, а лекарите застаряват

  19.07.2024 06:00             
В Северозапада няма медицински сестри и акушерки, а лекарите застаряват

160 акушерки работят в болниците в целия Северозапад. Почти половината от тях – 74 са в област Враца. В Монтана работят 63 акушерки, а във Видинско само 23. За сравнение в област Плевен акушерките са 241, показват данните на националната статистика.

Медицински сестри в трите северозападни области има 1403 сестри. Във Враца са 657, в Монтана 517,а във Видин 229. В Плевен сестрите са 1391, т.е. почти толкова, колкото са общо в областите Враца, Видин и Монтана.

Данните на статистиката показват, че медицинските сестри в цяла България продължават да намаляват, докато броят на лекарите леко се увеличава.

Но лекарите пък застаряват. 32 на сто от всички доктори са на възраст между 55 и 64 години. На второ място е групата на лекарите на 65 и повече години. Те са  – 6 545, или 21,9%. В монтанската болница доскоро работеха двама доктори на по 80 години.

В момента за акушерка и медицинска сестра се учи 4 години във ВУЗ и то само редовно. Специалностите се придобиват във всички медицински университети в страната и в техните филиали, както и в Русенския и Югозападния университети.

Специалисти смятат, че за да има повече сестри, обучението от 4 години трябва да бъде скъсено, за да влизат по-бързо в болниците готови професионалисти. Промяна в заплащането и условията на труд са друг аспект, който ще върне сестрите, смятат анализаторите.

Проблемът със застаряващите лекари пък може да бъде разрешен с  подобряване на условията на специализация на лекарите, така че младите лекари да имат стимул и да са улеснени да придобиват специалност.

В Северозападна България най-голям недостиг има на доктори по инфекциозни болести и това пролича по време на COVID пандемията. Във Видинско работят само двама инфекционисти, толкова са и в област Враца, а в Монтанско са шестима.

В област Видин лекарите –специалисти са най-малко. Шестима са със специалност вътрешни болести, докато във Враца са 22-ма, а в Монтана – 10. Във Видин кардиолозите са 17, а в Монтана и Враца по 30. Хирурзите в крайдунавската област са само 8, във Враца работят 37, а в Монтана 22-ма. 25 са педиатрите във Видинско, но ортопедите са само 7, а невролозите 14.

Лекарите – педиатри във Врачанско са 29, а в област Монтана 23-ма. Във Враца, където има специализирана ортопедична болница работят 20 ортопеди, а в Монтана те са 14.

Изследване на Съвета за икономически анализи показва, че в момента в здравната ни система не достигат 16,9 хиляди медицински сестри, за да постигнем средното за Европа съотношение на брой медицински сестри спрямо брой лекари, което е отправна точка за качествена здравна грижа. В последното проучване на работната сила на Агенцията по заетостта на пазара се търсят най-много медицински сестри - 4700 и лекари - 4400 сред специалистите с висше образование. 

Решаването на системните проблеми със застаряването на лекарите и с много ниския брой  на медицинските сестри ще бъде ключово за българското здравеопазване през следващите години, още повече в контекста на отворения европейски пазар на труда, на който България се конкурира с останалите европейски държави за привличане и задържане на медицински специалисти, коментират експертите.

СИТ