Събития

63 пожара са вилнели в Монтанско през юли

  18.07.2024 12:44             
63 пожара са вилнели в Монтанско през юли

63 пожара са вилнели от началото на месец юли на територията на област Монтана, съобщават от полицията. 50 от тях са без материални щети –  23 са в сухи треви в урбанизирана територия, 17 – са в сухи треви  извън градовете и селата и 10 – в отпадъци.

13 отпожарите са нанесли материални щети. От тях 7 са в сгради – жилищни и иадминистративно,  два  в спомагателни и паянтови постройки, три в автомобили, един в полска територия.
Поради опасно високите температури, които са предпоставка за възникване на пожари, от пожарната в  Монтана напомнят на гражданите да спазват правилата за пожарна безопасност:

• Абсолютно е забранено паленето на стърнища.

• Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в дворни, селскостопански и вилни имоти следва да става чрез събиране, окосяване и извозване на отпадъците. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне.

• Прясното сено е добре да се складира на купи, само след като изсъхне напълно, за да не се получи самозапалване.

·        Не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда. Правило, нарушавано най-често от движещи се по пътищата автомобили.

• При опасност от усложняване на обстановката потърсете безопасен път за евакуация далеч от мястото на пожара в посока обратно на вятъра, покрай водни басейни, реки и потоци.

СИТ