Събития

Децата на Монтана се радват на „Синьо лято“

  16.07.2024 12:39             
Децата на Монтана се радват на „Синьо лято“

За поредна година деца от Монтана се радват на своето синьо лято край бреговете на язовир „Долна вода" в землището на село Студено буче. Учат се да ловят риба, опознават билките, насекомите и животните. Програмата за всяка група започва с полезни съвети за здравословен начин на живот и превенция на зависимостите през първия от трите предвидени дни на забавления близо до язовира. Децата се учат на основни умения по оцеляване като това да разпознават следите на различни диви животни и как да реагират, ако някога ги срещнат. Най-интересен обаче е риболовът. Специалисти учат момичетата и момчетата не само да държат различни въдици и да изкарват улова си на брега, но и как да сменят кука, как да вържат такъм и кога въдицата им е правилно утежнена.

За първи път децата на Монтана участваха в „Синьо лято" през 2019 година. Инициативата не е прекратявана и по време на пандемията, но тогава участниците бяха по-малко. Организатори са  Общински съвет по наркотични вещества – Монтана и Риболовен клуб „Огоста", а патрон е кметът Златко Живков.

Тази година детският лагер „Синьо лято“ се провежда за шести път. Край язовира въдици хвърляха 40 момичетаи момчета  от първи до седми клас .

 „Целта е през лятната ваканция децата да получат ценни съвети и знания как да общуват помежду си на открито, така че да се справят по-лесно в реална среда и в различни житейски ситуации“, казва Мария Шуманска – председател на Общински съвет по наркотични вещества.

Заниманията включват и превенция в сферата на зависимостите.

СИТ