България

Храни и напитки, които често консумираме, съдържат „вечните химикали“

  11.07.2024 14:18             
Храни и напитки, които често консумираме, съдържат „вечните химикали“

Пер- и полифлуороалкилираните вещества (PFAS), известни още като "вечните химикали", са голяма група от хиляди синтетични химикали, които са масово използвани и много устойчиви. Наричат се "вечни", защото не се разграждат по естествен начин, а опасността за човешкото здраве идва с натрупването им в тялото.

PFAS химикалите се свързват с рак, вродени дефекти, чернодробни заболявания, заболявания на щитовидната жлеза, намаляване на броя на сперматозоидите и редица други сериозни здравословни проблеми. Въпреки че регулаторните органи са съсредоточили усилията си върху ограничаването на замърсяването на водата, се смята, че храната, която консумираме, също в голяма степен ни излага на риск.

Ново изследване, насочено към идентифицирането на храни с по-високо съдържание на "вечните химикали", установява кои често консумирани продукти водят до наличието им в човешката плазма и женската кърма. Според проучването в списъка със "замърсените" храни влизат белият ориз, яйцата, червеното месо и морските дарове.

 Кафето пък влиза в списъка с напитките.

В рамките на изследването учените са проверили проби от 3000 бременни майки и подчертават повсеместното разпространение на химикалите, както и редицата начини, по които те могат да попаднат в храната.

PFAS химикалите може да доведат до замърсяване на храната по редица пътища. При ориза изследователите подозират, че се получава чрез замърсена почва или вода. При яйцата от домашни кокошки пък се предполага, че е от храната, с която са хранени животните.

Евтината алтернатива на тора, също замърсена с "вечните химикали", може съответно да замърси почвата, от която се хранят пилетата, а освен това е и установено, че замърсява говеждото месо, предава lifestyle.bg.

Колкото до кафето, изследователите подозират, че зърната и дори водата, която използваме, за да го приготвим, може да са замърсени. Предишни изследвания пък са установили, че филтрите за кафе се третират с PFAS химикали, а хартиените чаши или други опаковки за храна също често съдържат от тези съединения, пише Guardian./dariknews
ПМ-С
 Хората от опожареното село Воден трогнати от жеста на Пеевски
Настолни игри от времето на римската епоха
Лятната академия за книжни инфлуенсъри продължи със звездните изненади
ЗАБРАНЯВА се косене и машинно почистване на затревени площи
„Човек няма по-голям враг от самия себе си.“
В Паволче бе осветен курбан за здраве и благополучие