Събития

В Монтана подредиха изложба с творби на големия график професор Галилей Симеонов

  11.07.2024 12:51             
В Монтана подредиха изложба с творби на големия график професор Галилей Симеонов

В галерия „Кирил Петров“ в Монтана е подредена изложба с картини на големия художник – професор Галилей Симеонов. Тя е по повод 95-тата годишнина от рождението му.

Галилей Симеонов е един от най-колоритните български творци. Ученик е на Илия Бешков. Именно той го провокирал да смени името си и в средата на 90-те години на миналия век професорът променя името, което му дали при раждането, на Никола Дамянов Цветин. До смъртта си на 1 ноември 2021 година обаче той за хората в Северозапада той си остана Галилей.

 Галилей Симеонов е дългогодишен професор по графика във Националната художествена академия.  Смятан за един от последните класици на българското изобразително изкуство, още през 70-те години на ХХ век, се утвърждава като водещ график в национален мащаб. Сред дълбоко виталните му твори се открояват портрети на известни български писатели и революционери  - Йордан Йовков, Яне Сандански, Христо Ботев, както и на неговия румънски колега - живописецът Корнелиу Баба (1906 - 1997). Създава и поредица от одухотворени женски образи. Сред най-известните му картини остават „Простреляните ниви“ и „Нивите ни - 1918 година“.  

 Специално място в творчеството на проф. Галилей Симеонов заема Васил Левски. Митологизираният образ на Апостола на българската свобода е претворен в множество графики, живописни платна и колажи.

   След пенсионирането си през 1990 г., проф. Галилей Симеонов се връща в своето родно село Гаврил Геново. Живее изключително скромно, а в старата селска къща няколко пъти картините му изгарят в пожари. Не спира да рисува, продължавайки да пресъздава важни исторически събития и личности, красотата на българската природа и тежкия труд на хората, свързани със земята.

Смятан за съвременен български будител, според мнозина от неговите почитатели, неслучайно земният му път свършва на 1 ноември 2021 г.

СИТ

 

 

 Спасители вадиха куче, паднало в канал
Кола блъсна дете на колело
Хората от опожареното село Воден трогнати от жеста на Пеевски
Настолни игри от времето на римската епоха
Лятната академия за книжни инфлуенсъри продължи със звездните изненади
ЗАБРАНЯВА се косене и машинно почистване на затревени площи