Събития

Областният управител Николай Николов настоява за спешни мерки за подобряването на инфраструктурата до контролно-пропускателните пунктове до АЕЦ "Козлодуй"

  10.07.2024 14:50             
Областният управител Николай Николов настоява за спешни мерки за подобряването на инфраструктурата до контролно-пропускателните пунктове до АЕЦ \

По инициатива на областния управител на област Враца Николай Николов и зам. -областния управител Йордан Димитров, днес в Областна администрация – Враца бе проведена среща с управителя на Областно пътно управление Ирена Димитрова и управителя на „Водоснабдяване и канализация“ ООД-Враца Ангел Престойски.
На срещата бе обсъдено състоянието на инфраструктурата до контролно-пропускателните пунктове на АЕЦ „Козлодуй“ и вариантите за ремонт на компрометираните участъци.
Областният управител Николай Николов откри срещата, като подчерта, че подобряването на инфраструктурата до контролно-пропускателните пунктове на АЕЦ „Козлодуй“ е от изключителна важност, предвид предстоящото изграждане на нова ядрена мощност на площадката на Атомната електроцентрала.


„Състоянието на път III-101 ( през Хайредин и Гложене ) е изключително лошо и опасно за живота и здравето на водачите, както и на пешеходците. Този път е от стратегическо значение и води към приоритетен обект за националната сигурност на България.
Необходимо е ние, като представители на държавната власт, да направим всичко възможно ремонтът на компрометирания път да бъде извършен в най-кратки срокове, за да може да бъде осигурено както безопасното придвижване на тежкия трафик и необходимата техника при старта на строежа на новия блок, така и безопасността на работещите в АЕЦ „Козлодуй“."
, с тези думи областният управител Николай Николов откри срещата.


Зам.-областният управител Йордан Димитров добави, че път III-101 е от стратегическо значение, а е в изключително лошо състояние. Образувалите се свлачища водят и до предпоставки за тежки катастрофи и са необходими спешни мерки за ремонта на пътя.
Управителят на ОПУ – Враца Ирена Димитрова обясни, че АПИ е взело решение за започване на проектиране на ремонтните дейности за този път, но в момента няма възможност за финансиране.
 

„Заложени са мерки, но в момента се чака финансиране.“, каза Димитрова и допълни, че такова е осигурено за проекта за ремонт на път II-11 (от Козлодуй през Оряхово, до Плевен).
С г-н Ангел Престойски бе обсъден проблемът за изградената, още преди пътят да стане отговорност на държавата, незаконна канализация в село Гложене.


„Ние сме в готовност да реагираме при възникване на проблеми, но това не решава въпроса. АПИ трябва да поеме отговорност.", каза Ангел Престойски.


Срещата приключи с решение за настояване от името на Областна администрация – Враца пред ръководството на АПИ за вземане на спешни мерки и осигуряване на средства за ремонт на път III-101 в най-кратки срокове.
ПМ-ССпасители вадиха куче, паднало в канал
Кола блъсна дете на колело
Хората от опожареното село Воден трогнати от жеста на Пеевски
Настолни игри от времето на римската епоха
Лятната академия за книжни инфлуенсъри продължи със звездните изненади
ЗАБРАНЯВА се косене и машинно почистване на затревени площи