Събития

Малки книжни изследователи се превърнаха в истински „търсачи на етнографски съкровища“

  10.07.2024 14:27             
Малки книжни изследователи се превърнаха в истински „търсачи на етнографски съкровища“

В понеделник в етнографска работилница „Аз съм българче“ към Народно читалище "Развитие-1869" Враца малки книжни изследователи се превърнаха в истински „търсачи на етнографски съкровища“ сред експозициите на Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“.

С приключенски дух децата се впуснаха в интерактивна разходка, където всяко кътче разказваше история. Под менторството на главния уредник в отдел „Етнография“ при Регионалния исторически музей - Враца, Силвия Гарванска, както и специалистите Александра Тодорова и Силвия Каменова, разделени на три отбора те тръгнаха по следите на загадките. Пътят им започна от възрожденското училище „Възнесение“, където се запознаха с облеклото на врачанското население от XIX век. Така разбраха колко пъстър и богат е нашият културен наследник.

Едно от най-запомнящите се преживявания беше посещението на уникалната експозиция „Светът на детето“ – единствена по рода си в страната. Там малките откриватели се докоснаха до детството от миналото и усетиха неговата магия. Завладяващи бяха и разказите за файтоните и фабриката на Мито Орозов, които допълниха картината на едно отминало, но вълнуващо време.

МАСпасители вадиха куче, паднало в канал
Кола блъсна дете на колело
Хората от опожареното село Воден трогнати от жеста на Пеевски
Настолни игри от времето на римската епоха
Лятната академия за книжни инфлуенсъри продължи със звездните изненади
ЗАБРАНЯВА се косене и машинно почистване на затревени площи