Събития

Малки книжни изследователи се превърнаха в истински „търсачи на етнографски съкровища“

  10.07.2024 14:27             
Малки книжни изследователи се превърнаха в истински „търсачи на етнографски съкровища“

В понеделник в етнографска работилница „Аз съм българче“ към Народно читалище "Развитие-1869" Враца малки книжни изследователи се превърнаха в истински „търсачи на етнографски съкровища“ сред експозициите на Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“.

С приключенски дух децата се впуснаха в интерактивна разходка, където всяко кътче разказваше история. Под менторството на главния уредник в отдел „Етнография“ при Регионалния исторически музей - Враца, Силвия Гарванска, както и специалистите Александра Тодорова и Силвия Каменова, разделени на три отбора те тръгнаха по следите на загадките. Пътят им започна от възрожденското училище „Възнесение“, където се запознаха с облеклото на врачанското население от XIX век. Така разбраха колко пъстър и богат е нашият културен наследник.

Едно от най-запомнящите се преживявания беше посещението на уникалната експозиция „Светът на детето“ – единствена по рода си в страната. Там малките откриватели се докоснаха до детството от миналото и усетиха неговата магия. Завладяващи бяха и разказите за файтоните и фабриката на Мито Орозов, които допълниха картината на едно отминало, но вълнуващо време.

МА