Лайфстайл

Какви са ползите и недостатъците на сладоледа

  09.07.2024 09:30             
Какви са ползите и недостатъците на сладоледа

В разгара на лятото сладоледът е един от най-популярните десерти. По този повод диетолози от САЩ посочват ползите от леденото лакомство, както и неговите недостатъци, пише "Дейли мейл".

Сладоледът е по-богат на калций и протеини в сравнение с други десерти. Освен това той съдържа оптимално количество мазнини и не предизвиква силни "скокове" на кръвната захар, отбелязва диетологът д-р Шели Болс.

Две трети от чаша млечен сладолед съдържат около 12 процента от препоръчителната дневна доза калций за възрастен човек. Калцият е един от най-важните макронутриенти. Той е отговорен за здравината на мускулите, костите и зъбите. 

Освен това някои сладоледи съдържат около шест грама протеини на порция -  приблизително същото количество, колкото в едно яйце.

Експертите отбелязват също, че благодарение на оптималната комбинация от мазнини и протеини сладоледът не предизвиква твърде рязко повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта. Предотвратяването на подобни колебания в нивата на захарта намалява риска от развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Въпреки това, според диетолозите, със сладоледа не трябва да се прекалява. Въпреки очевидните му предимства пред други десерти, количеството захар в леденото лакомство остава високо.
ПМ-С
 



Спасители вадиха куче, паднало в канал
Кола блъсна дете на колело
Хората от опожареното село Воден трогнати от жеста на Пеевски
Настолни игри от времето на римската епоха
Лятната академия за книжни инфлуенсъри продължи със звездните изненади
ЗАБРАНЯВА се косене и машинно почистване на затревени площи