Свят

Защо в Гърция загинаха толкова много чужденци през юни

  08.07.2024 11:33             
Защо в Гърция загинаха толкова много чужденци през юни

Юни обикновено е най-прохладният от летните месеци в Гърция. Не и тази година, когато температурите на много места бяха екстремни и надминаха 40 градуса. Горещините се оказаха фатални за необичайно много чужденци, пише Deutsche Welle.

Тялото на 67-годишен германски турист бе намерено в понеделник (24 юни) на средиземноморския остров Крит – в пропаст близо до плажа на южното крайбрежие на Ханя. Мъжът е бил на почивка на най-големия гръцки остров и е искал да направи туристически преход от платото Омалос до Сугия на Либийско море. При хубаво време и подходяща екипировка маршрутът с дължина 24,5 км не е труден и се изминава за около осем часа.

Множество нещастни случаи

Не и в конкретния случай обаче: предполага се, че туристът е изгубил ориентация поради горещината и е поел по грешен маршрут към труднодостъпното дефиле Трипити. Вероятно не е имал и достатъчно вода със себе си. Спасителите, които са го издирвали, открили тялото му чрез геолокация на мобилния му телефон.

Германецът е шестият загинал турист в Гърция от началото на юни. На-малко още трима други чужденци са в неизвестност и се издирват: 59-годишен пенсиониран полицай от САЩ на остров Аморгос и две французойки, на 64 и 73 години, на остров Сикинос.

Рекордни температури

Подобни горещини никога преди не е имало в Гърция – юни обикновено е летният месец с най-ниски температури. Точно заради това по-възрастните туристи от чужбина го избират за своята почивка. През юни дори са възможни туристически преходи по голите склонове на Цикладите, което в разгара на лятото вече е немислимо.

През този юни обаче жегите са рекордни, което се пренебрегва от някои туристи, сред които вече има и такива, които плащат за това с живота си. А горещата вълна продължава. В някои райони, например на остров Самос, където вече има една жертва, температурите надвишават 40 градуса, а в Ханя на остров Крит бяха измерени 44,5 градуса по Целзий.

Опасност от загуба на ориентация

Христос Янарос, главен координатор на изследователския проект "Heat Alarm", обяснява, че жертвите са пострадали от топлинен удар, предизвикан от изключително високите температури през първите дни на юни и физическото натоварване при походите. Фактът, че те вече не са в младежка възраст, е изиграл решаваща роля: "По-възрастните хора по-лесно концентрират топлина в тялото си и по-трудно я отделят, поради което са и по-лесно получават топлинен удар", казва Янарос.

При топлинен удар човек бързо губи усещането за време и ориентация, поради което е изложен на голяма опасност.

Освен това много от туристите идват от страни с по-студен климат и се излагат на високите температури в Средиземноморския регион, без да имат време да се аклиматизират. Този процес е необходим дори за местните жители, казват лекари. Между пролетта и лятото човешкият организъм обикновено получава необходимото му време, за да се нагоди постепенно към по-високите температури. Но когато горещата вълна идва толкова рано и толкова бързо, става много опасно за човешкото здраве.

Небрежност, която убива

По някаква необяснима причина много възрастни туристи пренебрегват предупрежденията и се излагат на жегата. Мнозина дори недоволстваха, когато неотдавна властите решиха временно да затворят Акропола в Атина през обедните часове, за да предпазят посетителите от прегряване.

Причините за нещастните случаи през този горещ юни са различни: някои туристи са били физически неподготвени за преходите, други не са били наясно с трудността на маршрутите, трети са започвали похода си веднага след обилно хранене, даже и след употреба на алкохол; четвърти пък са смятали, че през целия път има покритие на мобилните телефони и са разчитали на Google Maps за посоката или въобще не са носели мобилен телефон, става ясно от публикации в гръцките медии.

Смъртта на един известен журналист

Случаят на известния британски лекар и журналист Майкъл Мозли е особено показателен. 67-годишният водещ от Би Би Си е бил на почивка на остров Сими в Източно Егейско море. На 5 юни той тръгнал пеша сам и без телефон от Агиос Николаос към село Педи. Разполагал е само с малка бутилка минерална вода. Според властите той е объркал пътя и е припаднал от изтощение в трудно достъпна местност.

Четири дни екипи на полицията, пожарната, гражданската защита и доброволци издирвали журналиста, като в хода на спасителната операция са използвани кучета търсачи, дронове и хеликоптер. Накрая той е намерен мъртъв на метри от оживен и стопанисван плаж, но остава незабелязан, поради това, че тялото се е намирало зад висока стена.

По-голям късмет са извадили двама израелски туристи, загубили се в планината Майнало в Аркадия (Пелопонес). След издирвателна операция те са открити много далеч от набелязаната от тях цел Витина - живи и в добро състояние.
ПМ-С
 Спасители вадиха куче, паднало в канал
Кола блъсна дете на колело
Хората от опожареното село Воден трогнати от жеста на Пеевски
Настолни игри от времето на римската епоха
Лятната академия за книжни инфлуенсъри продължи със звездните изненади
ЗАБРАНЯВА се косене и машинно почистване на затревени площи