Събития

Задава се безводие, „Не поливайте!“ призовава ВиК

  27.06.2024 10:50             
Задава се безводие, „Не поливайте!“ призовава ВиК

„Не поливайте с питейна вода“, призовават от ВиК-дружествата във Враца и Монтана и предупреждават, че заради високите температури и продължителната суша дебитът на някой водоизточници е силно намален, водата трябва да се пести, защото ако сушата продължи след месец някои селища може да минат на режим.

„Не поливайте селскостопански насаждения, не мийте  техника и автомобили с питейна вода. Мерките, които трябва да се предприемат за ограничения в ползването на вода са превантивни, за да  се избегнат затруднения при подаване на вода за нуждите на населението. ВиК мрежите не са оразмерени за напояване. Ползването на водата за питейно-битови нужди от населението има предимство пред ползването й за други цели.“, казват от водните дружества във Враца и Монтана.

За сега и в двете области няма нито едно селище с режим на водата. Там, където понякога чешмите остават сухи, е заради аварии.

„В момента проблеми с водоснабдяването в област Монтана няма. Следим дебита на водоизточниците и има сериозна вероятност някъде той да намалее значително. Призивът ни е хората да пестят питейната вода. Тя не е за поливане на градини.“, каза главният инженер на ВиК – Монтана Людмил Минев.

В момента язовир „Среченска бара“, от който пият вода 33 селища в областите Враца и Монтана е в много добро състояние. През последните дни се отчита леко покачване на нивото.

„Максималният обем на “Среченска бара“ е 15,5 милиона кубически метра вода. В момента в него има 15,065 милиона кубика и място за притеснение няма.“, каза инж. Минев.

В последните три дни протокът във водоема е по-голям от разхода, показват данните на екоминистерството.