Крими

16 години затвор за убийството на фермер във Вършец

  27.06.2024 10:28             
16 години затвор за убийството на фермер във Вършец

35-годишен влиза в затвора за 16 години за умишлено убийство. Преди три години, през август 2021 година, той убил с дървен кол 52-годишния фермер от Вършец Иван Ц. До фаталния инцидент се е стигнало заради забележка. Осъденият трябва да плати на семейството 300 000 лева обезщетение, по 100 000 лева на съпругата и двете деца на убития Иван.

Трагедията се е случила на 28 август около 21 часа в квартал „Заножене“ в местността Грамадата край Вършец.

Иван, който имал ферма и отглеждал животни в района, се прибирал от сбирка на местните ловци с приятел. Край имота на друг фермер той забелязал няколко души, които се опитвали да прескочат загражданията и да влязат в обора. Иван спрял колата, излязъл и се опитал да ги спре. Мъжът им казал, че нямат работа в чуждия имот и да се махат. Тогава единият от групата грабнал дървен кол и ударил фермера по главата. Той издъхнал на място.

Ударът в  дясното слепоочие бил толкова силен, че счупил черепа, предизвикал кръвоизливи под   меките мозъчни обвивки и контузия на мозъка. Това е довело  до оток на мозъка с вклиняване на малкия мозък в големия тилен отвор на черепа и парализа на жизненоважни мозъчни центрове - дихателен и сърдечно-съдов,  установила съдебно медицинската експертиза.

За смъртта  на фермера 35-годишният убиец, който е от град Трън, но живее в квартал “Изток“ във Вършец, ще лежи в затвора 16 години при първоначален строг режим, постанови окръжният съд в Монтана.

СИТ