Събития

Протест блокира снощи за час движението през Петрохан, строителният министър отиде на място

  26.06.2024 07:55             
Протест блокира снощи за час движението през Петрохан, строителният министър отиде на място
снимки АПИ

Протестиращи срещу ТИР-овете през Петрохан жители на село Бързия и Берковица блокираха снощи за около час движението през прохода. Хората недоволстват от решението на държавата да пусне през прохода тежкотоварния трафик. На място при тях отиде служебният строителен министър Виолета Коритарова.

„Нека взаимно си помогнем, за да се завърши пътят Мездра – Ботевград.

Тук сме да чуем какво се случва и да предприемем необходимите мерки“, каза министър Коритарова и призова протестиращите към толерантност.

Министър Коритарова съобщи, че за първите 24 часа след пускането на камиони с тегло над 12 тона през прохода, по пътя  са преминали 278 ТИР-а. Министърът напомни, че тежките камиони преминават през прохода  само в определени часове, но хората са категорични, че това ограничение не се спазва от шофьорите.

Те доказаха твърденията си със снимки и видеа, на които се вижда, че ТИР-ове минават дори  в посока София – Монтана, което е забранено.

Заедно с министър Коритарова, на място бяха директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Атанас Илков и инж. Стоян Николов – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

От МВР гарантираха, че камионите ще бъдат спирани, ако се опитват да преминават през прохода извън разрешените часове.

Хората обаче не повярваха на гаранциите на държавата и блокираха пътя за час.

СИТ