Лайфстайл

Знаете ли каква е връзката на патешкото месо с „хормонът на щастието“

  14.06.2024 09:30             
Знаете ли каква е връзката на патешкото месо с „хормонът на щастието“

Патешкото месо е тъмно, сочно и меко. В сравнение с други видове месо, то е по-нискокалорично, което го прави подходящ източник на протеин за хората, които следват диета за отслабване или просто търсят здравословна храна.

В 100 г патешко месо се съдържат приблизително 337 калории, 19 г протеин, 28 г мазнини и важни витамини и минерали.

Патешкото месо е богат източник на протеин, който е основен строителен елемент на мускулите, кожата и косата.

Протеинът, който се съдържа в него е отличен за изграждане на мускулна маса и поддържане на здрава и силна мускулатура. Освен това, патешкото месо съдържа важни аминокиселини, от които се нуждаем за нормалното функциониране на организма. В допълнение към протеина патешкото месо съдържа и значителни количества витамини и минерали.

Витаминът В6, който се съдържа в него, е важен за нормалното функциониране на нервната система и за метаболизма на протеините. Желязото е важно за образуването на червени кръвни клетки и за преноса на кислород в тялото.

Освен това, патешкото месо съдържа и селен, който е силен антиоксидант и помага за защитата на клетките от увреждания.

Патешкото месо е също така източник на здравословни мазнини, особено от типа на мононенаситените мазнини, които са полезни за сърдечно-съдовата система и могат да помогнат за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Тези мазнини са свързани с намален риск от сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми. То е подходящо за хора с хранителни алергии или интолерантности, тъй като рядко предизвиква алергични реакции в сравнение с други видове месо като говеждо или свинско, пише puls.bg. Това го прави подходящ избор за хора, които търсят алтернатива на тези видове месо поради здравословни или диетични причини.

ПМ-С