Свят

Откриха останки на самолет, изчезнал мистериозно преди 50 години

  13.06.2024 14:47             
Откриха останки на самолет, изчезнал мистериозно преди 50 години

Откриха отломки на самолет, изчезнал преди повече от половин век.

Те са намерени на дъното на езерото Шамплейн, което е разположено на границата между щатите Ню Йорк и Върмонт и малка част в Канада.

Експертите смятат, че отломките са от 10-местен Jet Commander. Те са намерени петдесет и три години след като частен самолет, превозващ петима мъже изчезва в снежна нощ във Върмонт.

Машината е изгубена от радарите малко след като е излетял от летище Бърлингтън, Вирджиния за Провидънс, Род-Айлъннд на 27 януари 1971 г.

Издирването не дало резултат, а езерото замръзнало четири дни след изчезването на самолета. Извършени са най-малко 17 други търсения, докато подводният търсач Гари Козак и екипът му откриват останки от самолет със същата персонализирана схема на боя в езерото близо до мястото, където радиоконтролната кула последно е проследила самолета преди машината да се изгуби. 

Направени са сонарни изображения на останките, намерени на дълбочина от 60 метра вода. „С всички тези доказателства ние сме 99% абсолютно сигурни за кой фатален полет става въпрос“, заяви Козак.

Откриването на останките дава на семействата на жертвите някакво успокоение и отговори.

Източник:Dariknews

Я.С.