Свят

18 интересни факта за метрото в Париж

  13.06.2024 11:47             
18 интересни факта за метрото в Париж

 Парижкото метро в цифри
1. Средното разстояние между станциите е 548 метра (под половин километър)

2. Ако сте над земята, никога не сте на повече от 400 метра от станция.

3. Едно пътуване с метрото между две последователни станции отнема средно 58 секунди.

4. Abbesses в квартал Монмартър е най-дълбоката станция, която се намира на 36 метра под земята.

5. Станция Concorde е покрита с плочки, които изписват Декларацията за правата на човека от Френската революция.

Френската кухня – истории, традиции и оригиналност

6. Докато Arts-et-Metiers пък изглежда като подводница.
 
7. На Бастилията има исторически сцени, отбелязващи началото на Френската революция и останки от затвора на Бастилията на една от платформите.
 
8. На метростанцията на Лувъра има копия на реликви от някои от известните произведения на музея.

 Призрачните станции

9. В днешно време има поне две „призрачни станции“, които вече не се използват. Едината е Porte Molitor, а другата носи името Haxo.

10. Гарата Porte de Lilas има неизползвана платформа, която често се използва като фон за френски музикални видеоклипове и филми (но и за някои холивудски).

11. Друга призрачна станция, Saint-Martin, беше затворена, защото е само на 100 метра от следващата спирка (Strasbourg Saint-Denis). Станцията е закрита през 1939 г.

 Емблематичните входове на парижкото метро

12. Abbesses е една от двете станции с оригинални остъклени входове от архитекта Ектор Гимард. Другият е в Porte Dauphine.

13. Емблематичните входове на метрото в стил ар нуво са имитирани в много градове в чужбина, включително в Чикаго, Москва, Монреал, Мексико Сити и Лисабон. 

 Още забавни факти

14. Châtelet – Les Halles в центъра на Париж е най-голямата метростанция в света и обслужва пет отделни линии.  Вероятността да се загубите там е доста голяма. Може би не само веднъж.

15. Метрото на Париж потъва под вода по време на голямото наводнение от 1910 г.

Какво да видим, ако отидем в Париж за 4 дни?

16. Имената на някои от метростанциите се сменят през годините, особено по време на война. Например: Jaures някога е бил Allemagne (френската дума за Германия), Liege пък някога е бил наричана Берлин.   двете са преименувани след избухването на войната през 1914 г.

17. През 2015 г. британец преработва метро картата, за да наподобява колело на велосипед. Никой не се хваща, въпреки че картата е направена доста реално.

18. И последно - системата на метрото в Париж непрекъснато се разширява. Ако се интересувате от бъдещето на метрото, музеят Cité de l'Architecture организира изложба, в която може да научите изключително интересни факти за подземното бижу на френската столица.

Източник:Dariknews

Я.С.