Спорт Събития

9 годишен шахматист от Берковица стана шампион на България СНИМКИ

  10.06.2024 14:12             
9 годишен шахматист от Берковица стана шампион на България СНИМКИ

9 годишният Велислав Захариев стана шампион на България по класически шахмат в групата на 10 годишните за 2024 година.
В курортното градче Приморско се проведоха Държавните индивидуални първенства по класически шахмат за 2024 година, в периода от 02 до 08 юни. Шахматната надежда Велислав Захариев започна турнира под номер 2 в стартовия списък, като пое водачеството след края на петия кръг. Той не допусна загуба до края на осмия кръг, като натрупа цели 2 точки преднина пред втория във временното класиране, което бе напълно достатъчно за спечелването на купата още преди да се проведе финалния кръг- нещо, което се вижда изключително рядко на шахматен турнир и то от ранга на държавно първенство. С актив от 7 победи, 1 реми и една загуба, която направи във финалния кръг, Вели спечели титлата "Шампион на България по класически шахмат" за 2024 г., с което стана трикратен шампион на България на 9 годишна възраст.
Първото участие на Велислав на държавно първенство е едва на 5 годишна възраст, когато е с цели 3 години по-малък от съперниците си, но въпреки това успява да раздели 2-4 място по класически шахмат /равен брой точки, но допълнителните показатели го нареждат на 4 място/ и печели бронзов медал в дисциплината "блиц", което е най-бързата контрола. Тези два резултата са невиждани до този момент за шахматната общност в България.
През 2021 г. на 6 годишна възраст печели купата "Шампион на България" по класически шахмат в групата на 8 годишните, поставяйки още един национален рекорд за последните минимум 20 години, а може би и въобще.
През 2022 г. печели държавната купа по класически шахмат за втори път.
През 2023 г. допуска една загуба и става вицешампион по класически шахмат.

ПМ-С