Интервю Спорт Събития

Вангел Вангелов: Залагаме приоритетно на български футболисти

  08.06.2024 06:15             
Вангел Вангелов: Залагаме приоритетно на български футболисти

Ден след назначаването на Тодор Янчев за старти треньор на Ботев Враца, председателят на УС на клуба Вангел Вангелов отговори на актуални въпроси пред клубните канали.

Г-н Вангелов, защо избрахте Тодор Янчев за старши треньор на Ботев?

Истината е, че след новината за раздялата с Христо Янев, получихме много предложения за хора, които да заемат този пост. Ние от самото начало искахме новият треньор на Ботев да е млад, модерен треньор, който гори в работата си, има желание да се развива, а и ще се съобрази с линията, по която поемаме. Разговаряхме с няколко човека, но Тодор Янчев ни впечатли с визията си за футбола. Знаете, че той дълги години е бил лидер като футболист, а след това работи с утвърден треньор като Стойчо Младенов. Имаше възможността да бъде и старши треньор на отбор от Първа лига. Стигнахме и до единомислие за визията в развитието на клуба.

Казахте, че имате линия за развитие, която сте начертали. Каква е тя?

В България много хора говорят как трябва да се залага на млади и талантливи български футболисти, но почти никой не го прави. Ние решихме да поемем в тази посока. Видяхме, че и нашите фенове желаят Ботев да се развива по този път и именно такава ще бъде нашата стратегия. Все пак футболът в града е най-вече за феновете, а те ясно показаха позицията си. За нас е важно привържениците да са доволни, да ни подкрепят и ще уважим тяхното желание. В разговор с кмета на Враца г-н Калин Каменов, който знаете е член на Изпълкома, той спомена, че пътят на развитие на българските клубове е да се дава път на младите български играчи. Да, няма с лека ръка да зачеркнем чуждестранните футболисти, но те наистина трябва да правят разликата и идеята ни е в Ботев да играят само такива чужденци.

Не е ли рисковано от гледна точка на класиране?

Готови сме да поемем всички рискове и последствия от решението си. Да, никой не е казал, че ще бъде лесно, но трябва да започнем от някъде. Мисля, че Тодор Янчев е точният човек, който може да се справи със задачата. Дълги години е бил капитан и лидер в отбор с високи цели и мисля, че тези негови качества ще бъдат изключително полезни. Младите български играчи ще имат пример на успял футболист и треньор, който да следват.

Ако трябва да обобщим – какви ще са целите на Ботев през новия сезон?

Изграждане са хомогенен отбор, като приоритет ще бъдат българските футболисти. Разбира се трябва да гоним доста по-предно класиране от това, което имаме тази година. Ясно е, че на никой не му харесва всяка година Ботев да се бори за оцеляване. Желанието ни е, на първо време, да се утвърдим в средата на класирането и с нас всички да се съобразяват.

Вижте интервюто с новия треньор Тодор Янчев - тук 

Източник: ФК "Ботев", Враца

Подробности за драматичния мач на местния клуб - тук  

/Г.Р./