Събития

С изложба на детски рисунки, дошли от три континента, започват Дикоилиевите празници в Монтана

  29.05.2024 11:24             
С изложба на детски рисунки, дошли от три континента, започват Дикоилиевите празници в Монтана

Изложба на 70 детски рисунки, пристигнали от цял свят за Международния конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие“, дава началото на 18-тите празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ в Монтана. Експозицията е подредена в зала „Кутловица“ и се открива в петък.

На церемонията при откриването на фестивала ще бъдат връчени и наградите на победителите. В първа възрастова група това са Ема Апостолова (11 г.) от Горна Оряховица, Виктор Софиянски (9 г.) от Враца и Хале Тахироглу (10 г.) от гр. Касери - Турция. Във втора възрастова група призът тръгва  към Плевен при Магдалена Йосифова (13 г.) и Бетул Кара (12 г.) от Трабзон -Турция.

Награди за комплексно представяне са  присъдени на Арт школа „Колорит“ - Плевен; Частно средно училище „Увекинд“ и Ателие „Приложен фолклор“ към ЦПЛР - Център за изкуство, култура и образование "София" от столицата, Студио по изобразително изкуство „Рениарт“ – Монтана, както и на школи от Вадодара – Индия, Суботица и Белград – Сърбия, Росейни и Клайпеда – Литва, Кайсери – Турция.

В Монтана пристигнаха 900 творби на деца от 13 държави, сред които Индия, Китай, Литва, Словения, САЩ, Тайланд. Рисунки дойдоха  и от 54 населени места в България. Тазгодишното издание на конкурса имаше тематичен фокус „Традиционните обичаи, обреди и ритуали на моя народ“. В рисунките на децата от България преобладават кукерите. Нестинарството, коледуването и лазаруването също са вдъхновили малките художници. Претворени са в рисунки празниците Богоявление, Сирни заговезни, Тодоровден и Гергьовден. В изложбата намират място и ритуалите, свързани с розобера и гроздобера. Не е пропусната и Баба Марта. Изобразени са и по-непознати локални обичаи като „Камила“, изпълняван в ямболското село Кабиле, и Кьорава кобила – типичен за плевенския край.

Изложбата остава в зала „Кутловица“ до 17 юни.

Детският конкурс „Тъпан бие, хоро се вие“ се провежда от 2002 година, като от 2006-та е международен. В него до момента са участвали деца от над 50 държави от 5 континента.

СИТ