България

Който още не е пазарувал: Гледайте внимателно цените!

  05.05.2024 07:20             
Който още не е пазарувал: Гледайте внимателно цените!

Кой размества великденските стоки и как се стига до заблуди за цените?
Търговците трябва да се грижат цената да е в непосредствена близост до артикула 

Цената на великденските стоки трябва да е ясно обозначена и поставена в непосредствена близост до артикула, за който се отнася, независимо от това колко е голям или близък по вид до останалите. Това припомни основателят на онлайн платформата "Ние потребителите" Габриела Руменова във връзка с ежегодните нелоялни практики в този период от годината.

Заради по-големия поток от клиенти управителите на магазините трябва да положат допълнителни усилия да следят стоките в търговските зали да се намират на правилните си места, а клиентите да се стараят да не ги разместват. Така ще се намали рискът от неумишлени заблуди относно цените.  

„Когато в един търговски обект се предлагат няколко вида козунаци, при разместването им потребителите могат да останат с погрешни впечатления за цената. В секторите за великденски стоки често има една-две с промоционални етикети, а останалите са на редовни цени. Това се случва всяка година и включва и козунаците, при които разликата в цените може да е в пъти“, каза Руменова. 

Тя разказа, че търговците често прикриват зад съобщенията за намаление различни дефекти на стоките. „Предлагат се продукти с изтичащ срок на годност или в срок, но негодни за консумация поради неправилно съхранение в обекта. Имали сме сигнали и за препакетирани стоки с нови дати. Когато говорим за храни, това може да е много рисково“, коментира експертът и посъветва при покупки да не забравяме да следим не само цената, но и характеристиките на продуктите, наличието на задължителните маркировки, данни за производител и  вносител, както и останалите важни елементи на сделката.  

Препоръката е потребителите да се въздържат от покупки на хранителни стоки със съмнително ниски цени, както и винаги да проверяват маркираните на касовата бележка артикули и цените им с реално закупените още на касата преди да платят.

Проектът „Ние, потребителите“ е некомерсиална платформа за информация, коментари, съвети и безвъзмездна взаимопомощ от граждани на граждани по широк спектър потребителски теми. 
Страницата дава поле за обсъждане на лични и актуални потребителски казуси, новини и събития, свързани с потребителските права и тяхното реализиране. 

 

/Г.Р./



Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия