„За Великден при нас, в Брегово правим сармички. Те са много познати и обичани“, разказва Румяна Топчиева – начална учителка и част от вокална група „Росна китка“ от местното читалище. Тя сподели пред „Конкурент“, че за сармите е много важно да се залеят със запръжка.
„Много лук, повече мазнина, с хубава кайма домашна – накълцана стават най-вкусни. Добавяме миризми – черен пипер, пресни подправки. Варят се бавно – поне три часа на тих огън. И е важно печката да бъде на дърва. Оформяме големи сарми. Сервират се без сос, но отгоре запръжка с домати ги прави сочни и ароматни“, споделя Румяна.
„Също и агнешко с ориз готвим на Великден, но ако няма сарми, все едно няма празник при нас в Брегово. Лятото организираме голям храмов празник, който се превръща в общоселско тържество. Обикновено около Богородица в средата на август са нашите събития. Тогава също посрещаме гости и правим сарми“, допълни и Керанка Боркова – ръководител на певиците от Брегово.
Лиляна Рашкова